katedra

2018.02.24. 13:59

Szilágyi Péter: a pedagógusok őrzik magyarságunkat

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a szombati Pedagógus expón tartott beszédet.

Budapest, 2018. február 23. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Hétvégi magyar iskolák találkozója címmel megrendezett egész napos konferencián a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2018. február 23-án. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által elsõ alkalommal a fõvárosban megrendezett hétvégi magyar iskolák találkozójára csaknem száz résztvevõ érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A pedagógusok őrzik, védelmezik magyarságunkat – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Pedagógus expón.

Szilágyi Péter kiemelte: a szakpolitika biztosítja az oktatás kereteit, de tartalommal a pedagógusok elhivatottsága, szenvedélye tölti meg. Ők állnak a felnövekvő nemzedék mögött és mellett, amikor megteszik első lépéseiket, leírják füzeteikbe első szavaikat vagy először szavalják el a Himnuszt.

Hozzátette: az anyanyelven tanulás lehetősége egyaránt megilleti a gyermekeket Beregszászon, Marosvásárhelyen vagy például San Franciscóban is.

Szilágyi Péter kitért arra: az elmúlt hét évben a kormány olyan nemzetpolitikai koncepciót alkotott, amely a magyar kultúra és a nyelv megőrzésének alapja mind a Kárpát-medencében, mind a diaszpórában élőknek.

Felidézte: a nemzetpolitikai államtitkárság tematikus évei 2012 és 2015 között a külhoni magyar oktatási intézményeket erősítették. A külhoni magyar óvodások, a külhoni magyar alsó tagozatos, majd a külhoni magyar felső tagozatos iskolások éve után 2015-ben meghirdették a külhoni szakképzés évét. A program indítása óta 120 felszerelt tanműhely és tangazdaság jött létre, és 2018-ban is folytatják a szakképző intézmények támogatását – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

A kormány 2016 novemberében jelentős óvodafejlesztési programot is indított, ennek keretében 2016 és 2018 között több mint 70 óvoda és bölcsőde épült a külhonban.

Hangsúlyozta, hogy a diaszpóra oktatási intézményeinek segítését is létfontosságúnak tartják, elsősorban a hétvégi iskolák megerősítésével, hiszen a diaszpórában a magyar nyelv és kultúra megőrzésének „bázisát” jelentik.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a nevelésben nincs egyetlen jó válasz, nem az uniformizált iskola működik jól, hanem sokféle gyereknek lehet és kell sokféle iskolát szervezni. Ugyanakkor jól felkészült pedagógusok nélkül minden rendszer és rendelet keveset ér. Az állam feladata megteremteni a „jó minőségű” pedagógusi munka feltételeit – mondta.

Fontos feladatként említette az oktatási infrastruktúra megújítását, „amely hosszú évekre ad még feladatot”. Ugyancsak fontos olyan intézményrendszer létrehozása, amely az elmúlt időben működtetett struktúráknál hatékonyabban előzi meg a korai iskolaelhagyást – jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán feladatként említette továbbá az oktatási segédanyagok digitalizálását, a továbbképzési rendszer fejlesztését és a nyelvoktatás erősítését.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt: az oktatás és a nevelés akkor igazán eredményes, ha ötvözi az elméletet a gyakorlattal, a Pedagógus expó pedig kitűnő alkalom, hogy a kollégák megosszák egymással gyakorlati és elméleti tapasztalataikat, és megismerhessék a szakmai innovációkat.

Borítókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi / A kép nem az eseményen készült /

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában