Türk Tanács

2019.09.19. 11:51

Szijjártó Péter: új világrend jött létre

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2019. szeptember 19. Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter, Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete és Bagdad Amrejev, a Türk Tanács fõtitkára (b-j) a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóján az Ybl Villában 2019. szeptember 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ünnepségen a tárcavezető kiemelte: elképesztő erejű és sebességű változások zajlanak a minket körülvevő világban, új világrend jött létre, és mint minden új helyzet, ez is nyertesekre és vesztesekre osztja a világ országait. Azok lehetnek nyertesek, akik kiállnak önmagukért, a nemzeti érdek érvényesítését tekintik iránytűnek, megőrzik kulturális, vallási és történelmi örökségüket, továbbá ragaszkodnak identitásukhoz – sorolta.

Hangsúlyozta:

büszkék vagyunk történelmi, kulturális és vallási örökségünkre és arra, hogy minden nyomásgyakorlás dacára meg tudtuk őrizni Magyarországot magyar országnak és biztonságos otthonunknak.

A külügyminiszter kifejtette: minket gyakran emlegetnek úgy, mint a legkeletibb nyugati vagy a legnyugatibb keleti nép. Korábban ezt ironikus éllel tették, de a világ mára megváltozott, új világrend jött létre, és a világgazdaság átalakulásának tempóját Keletről is diktálják, nemcsak Nyugatról – mondta.

A magyar külpolitika alapja: a kölcsönös tisztelet

Magyarország a kölcsönös tisztelet elvére alapozza külpolitikáját, megadja a tiszteletet a partnereinek és el is várja tőlük. A Türk Tanács tagjaival ápolt kapcsolatainkat is a kölcsönös tiszteletre építjük – közölte. Szijjártó Péter szerint közép-európai országként az az érdekünk, hogy a Kelet és a Nyugat is a kölcsönös tisztelet alapján tudjon együttműködni.

A tárcavezető kitért rá:

a Türk Tanács tagjai egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar külpolitikai törekvésekben.

A tanács tagországainak összesen 675 ösztöndíjas helyet biztosítunk magyarországi egyetemeken – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter köszönetet mondott, amiért a Türk Tanács úgy döntött, hogy első európai képviseletét Budapesten hozza létre. Az, hogy újabb nemzetközi szervezet nyitott képviseletet a magyar fővárosban, növeli Budapest nemzetközi szerepét is – közölte.

Erősödő külkapcsolatokra számítanak a partnerek

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter elmondta: a most megnyitott képviseleten folyó munka sikert hoz majd az érintett országok külkapcsolatainak építésében. Az együttműködés erősítése mellett elkötelezettek az országok – vélekedett.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter közölte: a képviselet megnyitása új szintre emeli Magyarország és a Türk Tanács együttműködését. Magyarország elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett a tanács tagjaival, ezt bizonyítja, hogy helyet adott a képviseletnek – magyarázta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter arról beszélt, hogy nagyra értékelik a magyar kormány nyitottságát a budapesti képviselet megnyitására. A Türk Tanács kiváló platform az együttműködés erősítésére – értékelt.

Nurbakh Rustemov budapesti kazah nagykövet üdvözölte Magyarország álláspontját, hogy erősíteni akarja együttműködését a Türk Tanács tagjaival. Együtt hatékonyabban nézhetnek szembe a kihívásokkal – mondta.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára szerint a budapesti képviselet megnyitása világos bizonyítéka a szervezet sikerének, történelmi pillanat. A képviselet megnyitása nemcsak a Magyarországgal ápolt kapcsolataikat erősíti, hanem minden tekintetben növeli a szervezet jelentőségét, hiszen új lehetőségeket nyit az együttműködésre Magyarországgal és Európával – fogalmazott.

A Türk Tanács geopolitikai szervezetet 2009-ben alapítottak, tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában