Nem maradhatunk csöndben

2019.07.02. 10:42

Szijjártó Péter: fel kell lépni a magyarellenes kirohanások ellen

Megerősödtek a magyarellenes hangok és kirohanások a román politikai elitben, ami elfogadhatatlan, és fel kell lépni ellene – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Budapest, 2019. június 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtt beszél az úzvölgyi konfliktusról az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszter Böröcz László fideszes képviselő magyar-román kapcsolatokról szóló napirend előtti felszólalására reagálva hangsúlyozta:

Magyarország mindig is a kölcsönös tiszteleten alapuló, hatékony és pragmatikus együttműködésre törekszik Romániával, és ez így lesz ez a jövőben is, hiszen annál jobb egy adott magyar közösségnek, minél jobb a kapcsolat az anyaország és az adott közösség lakóhelyéül szolgáló ország között.

Felidézte: Románia vonatkozásában volt egy időszak, amikor kifejezetten pozitív folyamatokról lehetett beszámolni, hiszen például a Római Katolikus Líceum újraindulása nem lett volna lehetséges, ha nincs pragmatikus és kölcsönös tiszteletre alapozó párbeszéd a román féllel.

„Nem maradhat csöndben a magyar külpolitika”

A miniszter szerint azonban az átmeneti pozitív folyamatok és eredmények után most „megerősödtek a magyarellenes hangok és magyarellenes kirohanások a román politikai elitben”.

„Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ezzel szemben fel kell lépni, a magyar külpolitika nem maradhat csöndben, és amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól” – jelentette ki.

„Meg kell szüntetni a kegyeletsértést Úzvölgyében”

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte az úzvölgyi temetetőben történt kegyeletsértést és azt, hogy a temetőben tapasztalt brutalitást követően nem azok kaptak büntetést, akik agresszíven léptek fel, hanem azok a magyar tisztségviselők, akik a békés megemlékezést szervezték.

Közölte: a jelenlegi szakértői vélemény szerint legalább húsz magyar katona holtteste fölé emeltek a románok betonkereszteket, így ezt a kegyeletsértő állapotot meg kell szüntetni.

Magyarország azt várja el a román hatóságoktól, hogy a felelősöket büntessék meg, a békés megemlékezők „vegzálását”, pedig hagyják abba, „főleg nemzeti alapon” – tette hozzá.

„Tartsák tiszteletben a megszerzett jogokat!”

A miniszter ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte az új román közigazgatási törvényt, amely szerinte tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében, valamint ellentétes a kétoldalú kötelezettségekkel és a megszerzett kisebbségi jogok tiszteletben tartására vonatkozó európai sztenderdekkel.

Szijjártó Péter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a marosvásárhelyi orvosi és a gyógyszerészeti egyetemen még mindig nem alakulhatott meg a magyar kar, amelynek létrehozásáról törvény született Romániában.

A magyar kormány támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törekvéseit arra vonatkozóan, hogy a magyarok megszerzett jogait tartsák tiszteletben Romániában – hangsúlyozta.

Borítókép: Szijjártó Péter az Országgyűlés egy korábbi ülésén júniusban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában