Kommunikációs hadviselés

2018.02.12. 14:46

Szijjártó: nem mondunk le az ukránokkal szemben a vétó lehetőségéről

Jogi garanciák nélkül Magyarország nem adja fel a jelenlegi politikáját az ukrán oktatási törvény ügyében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben, azzal lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak.

Szijjártó Péter közölte:

február 14-15-re tervezte a NATO a NATO-Ukrajna honvédelmi miniszteri bizottsági ülést, ennek megrendezését Magyarország megvétózta, így a szövetség főtitkára arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy az ülést nem tartják meg.

A külügyminiszter kifejtette: ugyan próbáltak Magyarországra nyomást gyakorolni, hogy ne éljen a vétójogával, de az ország ellenállt, mert a magyar külpolitika kötelessége megvédeni a magyarokat, bárhol is élnek.

A nemzetközi politikában minden mindennel összefügg, így Magyarország nem fogadta el azt az érvelést, hogy egy kisebbségi ügyet ne lehessen egy nemzetközi szervezet kereteiben a vétójoggal összekötni

- magyarázta.

Úgy vélte, ez nem kétoldalú ügy, hiszen Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeinek is szembement a jogszabállyal, alapvető nemzetközi jogot sért.

Kitért arra: minden ország, amely szoros integrációra törekszik a NATO-val, éves programokat vállal és hajt végre, és ennek keretében Ukrajna vállalta a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. Ha Ukrajna komolyan gondolja a közeledést a NATO-hoz és az EU-hoz, akkor tiszteletben kell tartania annak elvárásait – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: nem Magyarországnak kell megváltoztatnia a helyzetet, mert „nem mi állítottuk elő”, csak az tudja megszüntetni, aki előállította, vagyis Ukrajna.

Ahhoz, hogy Magyarország feloldja a vétóját, Ukrajnának a Velencei Bizottság és az EU elvárásainak megfelelően addig nem lehet megkezdenie a törvény végrehajtását, amíg minden részletkérdésben nem állapodik meg a nemzeti kisebbségekkel, így a magyarokkal is – mondta. Hozzáfűzte: ha olyan határozatot, rendeletet hoz az ukrán kormány, hogy felfüggeszti a törvény végrehajtását a konzultáció végéig, az jó tárgyalási alap a helyzet megnyugtató rendezéshez.

A külügyminiszter szerint „kommunikációs hadviselés is zajlik”, mert olyan álhíreket próbálnak megjelentetni a sajtóban, hogy megállapodás született az ügyben, és minden el van rendezve.

Azonban ez nincs így, és az, hogy Ukrajna kitolná az átmeneti időszakot, nem ér semmit, hiszen akkor ugyanaz a törvény lépne életbe később – közölte.

Arról is beszélt, hogy

a törvény végrehajtására utal, hogy a világirodalmat már ukránul kellene tanítani szeptembertől, továbbá körlevelet küldtek az iskoláknak, hogy felmérjék, mennyire beszélnek ukránul a tanárok.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország érdeke a megoldás. Szerdán megindulhat a konzultáció a kárpátaljai magyarok és az ukrán kormány között, és Magyarország minden támogatást megad a kárpátaljai magyaroknak – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában