Járvány

2020.03.09. 22:00

Szerdától bezárnak az óvodák és iskolák Romániában

Az intézkedésre azért van szükség, mert az olaszországi Lombardia tartomány határainak lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza.

Szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

Ludovic Orban elmondta:

a kényszerszünetet meghosszabbíthatják annak függvényében, hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul a vírus romániai terjedése.

A kormányfő szerint többek között azért kell bevezetni ezt az intézkedést, mert tudomásuk van arról, hogy az olaszországi Lombardia tartomány határainak a lezárása előtt sok ott élő román összecsomagolt, és elindult haza. Hozzátette,

azért csak szerdától vezetik be a kényszerszünetet, hogy a szülőknek legyen idejük megszervezni a gyermekek otthoni felügyeletét.

Monica Anisie oktatásügyi miniszter elmondta: az egyetemek autonóm oktatási intézmények.

Ezek maguk dönthetnek arról, hogy felfüggesztik-e a tanítást. Megjegyezte: vannak olyan egyetemek, amelyek ezt már meg is tették. A miniszter hozzátette:

a tananyag pótlásáról azután döntenek, hogy kiderül, meg kell-e hosszabbítani az intézkedést.

A kormány arra kérte a munkaadókat, hogy lehetőség szerint biztosítsanak otthoni munkát alkalmazottaiknak. A romániai iskolákban április 4. és 21. között tartják a húsvéti szünetet, és az is megtörténhet, hogy a kényszervakáció összeér a húsvéti szünettel.

A román operatív törzs arról is rendelkezett, hogy korlátozásokat vezet be az Olaszországból közúton vagy vasúton érkezőkkel szemben.

Ezeket a bukaresti sajtótájékoztatón Marcel Vela belügyminiszter ismertette. Bejelentette:

keddtől március 31-ig felfüggesztik az Olaszország és Románia között menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokat és különjáratokat, továbbá megtiltják, hogy a vasúti szállítók plusz járatokat indítsanak Olaszország és Románia között, vagy növeljék a meglévők kapacitását.

Az Olaszországon is áthaladó, Romániába tartó nemzetközi autóbuszjáratok vagy vonatjáratok működtetői kötelesek tájékoztatni a felszálló román állampolgárokat, hogy Romániába érve karanténba vagy házi elkülönítőbe kell vonulniuk. Az utasoknak már a felszálláskor írásos nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy ezt a korlátozást tudomásul vették.

A vasútjáratok működtetőinek tájékoztatniuk kell a Romániába tartó külföldieket, hogy nem léphetnek be Romániába, ha útjuk során érintették Olaszországot.

A belügyminiszter kijelentette, megerősítik a határrendészet egységeit az ország nyugati közúti és vasúti határátlépőknél. A határátlépőknél az Olaszországból, vagy más fertőzött térségből érkezőknek kötelező módon nyilatkozniuk kell arról, hogy pontosan mely településről jönnek, hogy Romániában milyen címre mennek.

A miniszterelnök hozzátette: a hatóságok félrevezetése jogi következményekkel jár.

A kormány arra kötelezte a közszállítókat, hogy gyakran fertőtlenítsék a járművek kapaszkodóit, kilincseit, a bevásárlóközpontokat pedig arra, hogy kerüljék el a torlódások kialakulását a pénztáraknál, és gyakran fertőtlenítsék a korlátokat, kilincseket, a bevásárlókocsik fogantyúit.

Az operatív törzs arról is döntött, hogy a 200 fő alatti rendezvények a Közegészségügyi Igazgatóság engedélye nélkül is megtarthatók.

Romániában hétfő estére 17-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak.

Két hétre felfüggesztik az oktatási intézmények működését a madridi autonóm közösségben

Eközben felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban is a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be hétfő esti sajtótájékoztatóján a spanyol egészségügyi miniszter.

Salvador Illa hangsúlyozta: a rendkívüli intézkedésre kifejezetten azokon a területeken van szükség, ahol fokozott a betegség közösségi terjedése.

Spanyolországban egy nap alatt megduplázódott a Covid-19 fertőzötteinek száma, és meghaladta az 1200-at.

29-en veszítették életüket, mindannyiuk a veszélyeztetett csoportba tartozó idős, más betegségekben is szenvedő páciens volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában