Törvénytervezet

2018.05.03. 13:46

Százezer kárpátaljait foszthatnak meg ukrán állampolgárságától

A rendelet állítólag a Krím azon lakosai ellen irányul, akik Putyinra szavaztak, ugyanakkor ezzel az ukrán hatóságok de facto elismernék, hogy a krímiek nem ukrán, hanem orosz állampolgárok.

Beregszász, 2016. március 15. Koszorúzás a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös megemlékezésén Beregszászon, Petõfi Sándor szobránál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2016. március 15-én. MTI Fotó: Nemes János

Fotó: Nemes János

Keményen bírálta az ukrán elnök kettős állampolgárságot szankcionáló törvénytervezetét Volodimir Csubirko, az ukrán Igazságosság Párt (Szpravedliviszty) kárpátaljai megyei szervezetének vezetője, a Kárpátaljai Megyei Tanács korábbi elnöke – számolt be a karpatinfo.net.

A törvény állítólag a Krím azon lakosai ellen irányul, akik Putyinra szavaztak. Az ott élő emberek közül sokan kényszerűségből voksoltak, mert féltették az életüket. Ugyanakkor ezzel a törvénnyel az ukrán hatóságok de facto elismernék, hogy a krímiek nem ukrán, hanem orosz állampolgárok- írja Volodimir Csubirko Facebook-bejegyzésében.

A politikus az Origo hírösszefoglalója szerint ugyanakkor kiemeli, hogy az elfogadásra váró törvény vonatkozni fog a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokra is, közülük akár százezren is elveszíthetik ukrán állampolgárságukat.

A kárpátaljai magyarok közül sokan védték az országot Kelet-Ukrajnában. Többen nem is tértek vissza a terrorellenes műveletek helyszínéről. Ez a magyar etnikum Ukrajnában él, gyarapítja az ország gazdaságát, de most mindannyiukat meg kell fosztani az állampolgárságuktól, és száműzni őket Magyarországra..........!? Természetesen a két-három útlevéllel rendelkező ukrán parlamenti képviselőket nem érintik majd ezek az újítások!– jegyzi meg közösségi oldalán tett bejegyzésében a kárpátaljai ukrán politikus szarkasztikusan.

Volodimir Csubirko ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ország gazdaságára is negatívan hatna a diszkriminatív törvénytervezet elfogadása, hisz a külföldön munkát vállaló kettős állampolgárok az ország fontos befektetőinek számítanak. Véleménye szerint Petro Porosenko ezzel a lépéssel saját népszerűsége ellen munkálkodik.

Borítókép: Koszorúzás a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös megemlékezésén Beregszászon, Petőfi Sándor szobránál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2016. március 15-én.

MTI Fotó: Nemes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában