Járvány

2021.02.13. 08:31

Szállítmányozási nehézségek hátráltatják Brazíliában az oltási kampányt

A latin-amerikai ország több városában és régiójában is voltak késedelmek, helyenként pedig fel kellett függeszteni az emberek immunizálását.

Szállítmányozási nehézségek hátráltatják Brazíliában a koronavírus elleni oltási kampányt, a latin-amerikai ország több városában és régiójában is voltak késedelmek, helyenként pedig fel kellett függeszteni az emberek immunizálását.

Rio de Janeiróban a raktárkészleten lévő vakcinák szombatig elegendőek – figyelmeztetett helyi idő szerint pénteken a városvezetés. Hozzátette, hogy amennyiben nem érkezik újabb oltóanyag-szállítmány hétfőig, úgy ebben a városban is fel kell függeszteni az emberek immunizálását.

Rio de Janeiro Brazília második legnépesebb városa, ahol országos összehasonlításban a legmagasabb, eddig csaknem húszezer a kór halálos áldozatainak a száma. A Rio de Janeiro államban található Niterói és Sao Goncalo városokban a héten kellett megszakítani az oltási kampányt a hiányzó vakcinák miatt. A 3 millió lakosú Salvador városában hasonló helyzet bontakozott ki, le kellett állítani a helyi egészségügyi dolgozók beoltását.

Sao Paulo államban pedig március 1-jére halasztották a 80 év felettiek immunizálását. „Egyelőre nincs rendelkezésre álló vakcina” – sérelmezte Jean Gorinchteyn helyi egészségügyi miniszter.

Eduardo Pazuello brazil egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírusnak a brazíliai Amazonas-vidéken azonosított új mutációját mutatták ki, amely háromszor fertőzőbb a kórokozó globálisan domináns formájánál. Hozzátette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a vakcinák hatékonyak ellene.

Brazília eddig összesen 12 millió adag oltóanyagot kapott a kínai Sinovac cégtől és a brit-svéd AstraZenecától. Eddig több mint 4,5 millió brazil kaphatta meg a vakcina első dózisát. A dél-amerikai ország vezetése ezenfelül 100 millió adagot rendelt a Sinovac cég által gyártott CoronaVac védőoltásból, és további több mint 210 millió dózist az AstraZeneca vakcinájából.

A következő szállítmányokat február végén, illetve márciusban várják.

A koronavírusnak már 237 489 halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 9,7 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában