váratlan fordulat

2018.05.27. 21:36

Szakértői kormány jöhet Olaszországban

Az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára.

Róma, 2018. május 24. Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnök a parlament alsóházához érkezik Rómában 2018. május 24-én. Az elõzõ nap Sergio Mattarella államfõ felkérte az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga jelöltjét, Contét kormányalakításra. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Fotó: ALESSANDRO DI MEO

Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára.

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést. Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő megvétózta Paolo Savonát.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Olaszország Sergio Mattarella államfő nyilatkozatára vár. A köztársasági elnök következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

Borítókép: Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnök a parlament alsóházához érkezik Rómában 2018. május 24-én. Az előző nap Sergio Mattarella államfő felkérte az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga jelöltjét, Contét kormányalakításra. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában