terrorizmus

2019.03.24. 22:17

Szakértő: az Iszlám Állam globális hálózatát nem lehet egyszerre legyőzni

Minden sejtet külön fel kell számolni, majd meg kell oldani azokat a problémákat, amelyek teret adtak a terroristáknak.

Szalai Mátét, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját és Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét arról kérdezték az M1-en vasárnap, hogy sikerült felszabadítani az utolsó olyan kelet-szíriai területet, amelyet az Iszlám Állam még ellenőrzés alatt tartott.

Szalai Máté azt mondta: könnyebb dolguk van a nyugati szövetségeseknek, ha egy kvázi államként működő, területtel rendelkező terrorszervezettel harcolnak.

Kaiser Ferenc megjegyezte: a Közel- és Közép-Keleten az Iszlám Állam volt az első olyan terrorszervezet, amely megpróbált állammá szerveződni; erre Latin-Amerikában volt példa, viszont Kolumbia katonai képességei nem összemérhetők a szíriaiakkal vagy az irakiakkal.

Szalai Máté úgy vélte: nem biztos, hogy megbukott az Iszlám Állam, mivel történetük során több olyan időszak volt, amikor nem birtokoltak területet, mint amikor igen. Hozzáfűzte: Irakban 2017 júliusában jelentették be, hogy katonailag legyőzték a terrorszervezetet, de az azóta is rendszeresen követ el merényleteket.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az Iszlám Állam harcosaival, Kaiser Ferenc azt válaszolta: lehet, hogy jön egy új szervezet, egy karizmatikusnak tűnő vezetővel, hiszen a problémákat, amelyekből a fanatizmus táplálkozik – a gyenge államiságot, a reménytelenséget, az éhínséget, a nyomort – nem lehet katonai úton megszüntetni, ezek összetettebb kérdések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában