brüsszel

2019.06.30. 15:59

Soros Frans Timmermansszal gyakorolna korlátlan hatalmat az EU fölött

Sokan visszautasítják az elvtelen alkut.

Bécs, 2019. május 25. Frans Timmermans, az Európai Bizottság elsõ alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) európai parlamenti (EP) listavezetõje beszél az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az SPÖ EP-kampányának záró rendezvényén Bécsben 2019. május 25-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselõit. MTI/EPA/Michael Gruber

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Gruber

Az Origo brüsszeli forrásokból úgy értesült, a brüsszeli elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament (EP) elnökének teszi meg.

Információik szerint a terv komoly akadályba ütközik, Donald Tusk sem támogatja a javaslatot. A tagállamok háborognak, miközben Soros közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben.

Vasárnap este minden bizonnyal a végéhez közelednek a májusi európai parlamenti választást követő brüsszeli hatalmi játszmák, hiszen a tervek szerint jövő kedden már az Európai Parlament alakuló ülését tartják, amikorra ajánlott lenne eldönteni, kik lesznek azok a politikusok, akik a következő öt évre betölthetik a legbefolyásosabb pozíciókat az Európai Unióban.

Sokan visszautasítják az elvtelen brüsszeli alkut

Alaposan megkavarta a brüsszeli erőviszonyokat, hogy látványosan elfogyott az EU egyik legbefolyásosabb pozíciójára, Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségére sokáig befutónak hitt Manfred Weber körül a levegő. Miután a német politikus mögül sorra hátráltak ki, és teljesen világossá vált, hogy nem tudja felsorakoztatni maga mögé a többséget, felvetődött a kérdés: ki lehet a következő EB-elnök?

Feltehetően nem sokan gondoltak arra, ami aztán a valósággá vált: az Európai Néppárt belemenne abba az elvtelen alkuba, miszerint a meggyengült Weber helyett legnagyobb riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe a politikai értelemben súlytalanabb EU-s parlamenti elnöki posztjáért.

Az Origo brüsszeli forrásai megerősítették a rendkívüli csúcstalálkozó napján, hogy ez nem egy forgatókönyv, hanem a forgatókönyv a brüsszeli elit részéről, elsősorban a baloldal erőlteti azt. Magyarán az uniós bürokraták valóban egy ilyen elvtelen kompromisszummal nyúlnának át az emberek feje felett.

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy ezt sikerül-e áttuszakolni vasárnap, aztán majd kedden. A portál úgy tudja, a terv komoly akadályokba ütközhet, három ok miatt is.

  • a V4-ek továbbra is egységesen ellenállnak a füstös szobákban hozott háttéralkunak;
  • az angolok és az olaszok is fenntartásokkal fogadják a javaslatot,
  • nem támogatja Timmermans jelölését Donald Tusk sem.
  • Az Origo arról is értesült, hogy

    komoly csata várható a mai csúcson, hiszen sok tagállam nem hajlandó elfogadni az elvtelen kompromisszumot, és az azt megtestesítő Timmermanst.

    A holland politikus elutasítottsága legfőbbképpen oda vezethető vissza, hogy Soros György érdekeit képviseli.

    Soros György embere tör az EB élére

    Ahogy arról az Origo többször is beszámolt, az amerikai üzletember jó ideje komoly politikai és gazdasági befolyást gyakorol az Európai Unióra és annak működésére. Végigtekintve Frans Timmermans politikai életútján jól látható, hogy bizottsági elnökké választásával szintet ugorna Soros, már ami az európai ügyekre való ráhatását illeti. Magyarán ebben az esetben nem kevesebb történne, minthogy

    Soros közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban.

    Ez pedig azt is jelentené, hogy

    soha nem látott mértékben fonódna össze Sorossal az Európai Unió, és kerülne be az érdekszférájába.

    Frans Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, aki a legtöbbször találkozott az amerikai spekulánssal az elmúlt uniós ciklusban, és számos alkalommal kifejtette, nagyra tartja őt. „Semmi kétségem afelől, hogy őszintén és igazán elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a polgárainak egyenlő jogokat biztosító nyílt társadalom mellett. Ezt az elkötelezettséget magam is osztottam szakmai pályafutásom során, és az utolsó leheletemig ragaszkodni fogok hozzá„ – mondta el korábban Sorosról.

    Borítókép: illusztráció / Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) európai parlamenti (EP) listavezetője beszél az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az SPÖ EP-kampányának záró rendezvényén Bécsben 2019. május 25-én.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában