alapkőletétel

2018.11.29. 18:26

Soltész: szükség van a kistelepülések és a határon túli magyar közösségek erősítésére

Kérte az Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett vendégeket, őrizzék anyanyelvüket.

A kistelepülések és a határon túli magyar közösségek támogatása mellett emelt szót a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalun.

Amikor a kormány támogatja a kistelepüléseket, a kárpátaljai, partiumi, erdélyi és felvidéki közösségeket, nem tud minden problémát megoldani, de olyan lökést ad, amely átsegíti a helybelieket a nehéz helyzeteken – fogalmazott Soltész Miklós a zempléni település református templomában negyedik alkalommal megrendezett lelkész- és polgármester-találkozón.

Az államtitkár arra kérte az Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett vendégeket, őrizzék anyanyelvüket és minden körülmények között maradjanak meg magyarnak. Különösen fontos ez a kárpátaljai területeken, ahol az Ukrajnában tapasztalható politikai helyzet miatt egyre nehezebb az élet – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta:

a már hagyományos pusztafalui találkozó soha nem volt ilyen aktuális, mint most, amikor nagy szükségünk van egymás erősítésére.

A találkozó alkalmából lerakták a templombelső felújításának alapkövét. Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: a zempléni Hegyköz és a szomszédos Abaúj településein a kormány a közelmúltban összesen 150 millió forinttal támogatta a kisebb egyházi közösségeket.

Egy-egy 10-20 millió forintos felújítás ezekben a falvakban gyakran az életet jelenti, ezekből a pénzekből újítanak meg parókiákat, végeznek el kisebb javításokat a templomokon – mondta.

Takács Viktor (független), Pusztafalu polgármestere közölte, kormányzati támogatásból, csaknem negyvenmillió forintból építik újjá a református templom belsejét.

Hozzátette: száz éve újultak meg az épület belső elemei; az elmúlt években – ugyancsak pályázati forrásból – a templom külsejét és annak környezetét már sikerült rendbe tenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában