Reformáció 500

2017.08.04. 13:35

Soltész: a kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár

A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egész alakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentisztelet után azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.

„A 21. században, most a muszlim megszállás ellen tudunk védekezni”

- tette hozzá, megjegyezve: az árvizekre többnyire már fel tudunk készülni, a járványokat megfékezik az orvosok kutatók segítségével. Ugyanakkor az európai ember, főleg Európa nyugati felében a technikai csúcsfejlődés ellenére egy dologra nem tud felkészülni: a lelki betegségekre, szenvedésekre. Soltész Miklós kitért arra: ezt elsősorban a lelketlenség határozza meg, csak a ráció számít.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy az értékek közül száműzni kell a hitet, a lélek szerepét ki kell gúnyolni, az erkölcsöt, az egyházakat nevetség tárgyává kell tenni. Azt hangoztatta, hogy ezekre a pusztító tanokra, cselekedetekre egyetlenegy válasz lehet: a kereszténység megőrzése, megerősítése.

Balog Zoltán miniszternek az emlékév megnyitóján elhangzott szavait idézve azt mondta: „A történelmi kapcsolatok az elmúlt ezer évben alapvetően meghatározták Magyarország kultúráját, az igaz hit pedig mindig kultúrát hoz létre. A felekezeti sokszínűség az ország erőssége kell, hogy legyen.”

Szólt arról is, hogy a reformáció törekvéseinek megőrzése a református, az evangélikus egyházhoz, a kisebb protestáns felekezetekhez tartozóknak ötszáz éve az Istenhez vezető utat mutatja meg.

Kitért arra, hogy az emlékév jelentős történésekre, kultúrtörténeti eseményekre, a hit erejére hívja fel a figyelmet. Építészeti emlékek, templomok, imaházak, képzőművészeti alkotások újulnak meg, létesülnek szerte a Kárpát-medencében. Kiemelte, hogy mindezeket a kormány 2015-ben 420 millió forinttal, 2016-ban 530 millió forinttal, míg 2017-ben több mint egymilliárd forinttal támogatta.

(Borítóképünkön Soltész Miklós államtitkár (j) és Tóth József polgármester leleplezi Kálvin János szobrát Halmajon. MTI-fotó: Vajda János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában