Járvány

2021.05.13. 14:10

Sokkal többen halhattak meg Dél-Afrikában koronavírusban a hivatalos adatoknál

Több mint 133 ezer ember halhatott meg Dél-Afrikában koronavírus-fertőzés következtében, ami lényegesen nagyobb a hivatalosan közölt, csaknem 55 ezer halálesetnél – derül ki a többlethalálozásokat egy éve vizsgáló dél-afrikai orvosi kutatói szervezet jelentéséből.

A Dél-afrikai Orvosi Kutatói Tanács, (SAMRC) jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban 157 ezer többlethalálozás volt az országban, becslések szerint ennek mintegy 85 százalékát koronavírus-fertőzés okozta, ami azt jelenti, hogy több mint 133 ezer ember halhatott meg a kór miatt.

A több mint 59 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban eddig a fertőzéshez köthető 54 968 halálesetet regisztráltak hivatalosan.

Az afrikai országban a világ egyik legszigorúbb zárlatát vezették be tavaly márciusban, amikor az esetszámok még viszonylag alacsonyak voltak, a SAMRC szerint a heti koronavírusos halálesetek számának növekedése azonban tavaly májustól egyértelművé vált.

A többlethalálozási mutatók – amelyeket egyes epidemiológusok a legjobb módszernek tartanak a koronavírusos halálesetek mérésére, tekintve, hogy a járvány áldozatainak nyilvántartásánál a számolási módszerek országonként eltérőek – számos országban nagyobbak a hivatalosan közölt halálozási számoknál. A többlethalálozást egy adott időszakban feljegyzett halálesetek száma és a várható halálesetek száma közötti különbség alapján állapítják meg.

A dél-afrikai egészségügyi minisztérium nem reagált a jelentésre.

Címkék#dél-afrika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában