Évente akár 9-10 ezer

2019.03.13. 06:50

Sokkal több lombikbébi-kezelés is indulhatna

Évente akár 9-10 ezer lombikbébi-beavatkozás is történhetne, így sokkal több baba születhetne, ha a méhen kívüli megtermékenyítés teljesítményvolumen-korlátját (tvk) szektorsemlegesen osztanák szét, vagy megszüntetnék – mondta a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke.

Nem változott jelentősen a meddőségi kezelések száma annak ellenére, hogy 2017 októberében a korábbi évi 6700-ról több mint duplájára – 13 692-re – emelték a közfinanszírozott lombikbébi-eljárások számát – fejtette ki Török Attila a Világgazdaságnak.

Tavaly 7656 lombikbébi-kezelést végeztek állami és magánintézményekben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozásával, 2017-ben pedig 6793-at. A tavalyi beavatkozásokból csaknem négyezer magánszolgáltatóknál történt, 2017-ben 3781 volt ezek száma.

Török Attila szerint az állami fenntartású intézmények a kapott plusz beültetési lehetőségeknek csak kis hányadát tudták kihasználni, ami a kapacitáshiány mellett részben azzal magyarázható, hogy a betegek többnyire magánszolgáltatót választanak. Ha viszont a beavatkozások tvk-ját szektorsemlegesen osztanák osztanák szét, vagy megszüntetnék, sokkal több kezelés történhetne és több baba születhetne.

A Világgazdasággal az egészségbiztosító azt közölte, hogy nem tervezi a lombikbébi-program teljesítményvolumen-korlátjának eltörlését. A NEAK adatai szerint 2017-ben 6793 beavatkozásból 1100 szülés során 1306 gyermek született, 2018-as adatok még nem állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában