Természeti katasztrófa

2021.07.29. 14:27

Sokan meghaltak az áradásokban Indiában és Afganisztánban

Sokan meghaltak és eltűntek az áradásokban Afganisztánban és Indiában – közölték helyi tisztségviselők csütörtökön.

Az afganisztáni tálibok szóvivőjének szavai szerint 150-en haltak meg az északkeleti Núrisztán tartományban. A helyi kormányzó szóvivője 60 halottat említett, de hozzátette, hogy az áldozatszám valószínűleg jóval magasabb, és hogy a hegyek uralta tartomány egyik falujában legalább száz épületet megrongált az ár. Nurisztán kormányzata azt kérte a tartomány jó részét uraló táliboktól, hogy engedjenek területükre mentőcsapatokat.

India északi részén tizenhatan meghaltak és legalább húszan eltűntek a heves esőzések okozta villámáradásokban. Safkat Bat rendőrségi tisztségviselő elmondta, hogy a Dzsammu és Kasmír régióban fekvő Hondzsar Dakkan falujában kilencen vesztették életüket, és 19 embert tartanak nyilván eltűntként.

Az áradások és a földcsuszamlások számos lakóépületben, egy hídban és egy mecsetben is komoly károkat okoztak. Tizenhét embert sikerült kimenteni a törmelék alól, őket kórházban kezelik.

A kutatást és a mentést az időjárás nehezíti. A katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját a hadsereg is segíti.

Szerda este 12 munkást sodort el az ár a szomszédos Himacsal Prades államban található Lahaul-Szpiti térségében. Hét ember holttestét megtalálták, két sérültet sikerült megmenteni, három munkás pedig eltűnt – mondta el Manav Verma rendőrségi tisztségviselő.

Verma hozzátette: az áradás megrongálta az úthálózatot és egy hidat.

Indiában gyakoriak a földcsuszamlások és az áradások a júniustól szeptemberig tartó monszunidőszakban. A monszunesők elengedhetetlenek a mezőgazdaság számára, de gyakran hatalmas károkat okoznak, és sok ember életét követelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában