korszerűsítés

2020.09.17. 16:16

Románia átvette az első Patriot rakétavédelmi rendszert az Egyesült Államoktól

A román legfelsőbb védelmi tanács 2017 augusztusában hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét.

A román hadsereg hivatalosan átvette csütörtökön az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.

Az ünnepélyes átvételt a Konstancától – a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól – 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján szervezték meg a román védelmi miniszter és Ludovic Orban kormányfő jelenlétében.

A kormányfő rámutatott: a Patriot rakétavédelmi rakéták Romániába telepítése az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség eredménye, amely által a román állampolgárok nagyobb biztonságban lesznek. Felidézte, hogy Románia – a NATO-val szemben vállalt kötelezettségét teljesítve – tartósan a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Nicolae Ciuca védelmi miniszter elmondta: Románia a világon a 17., a NATO-ban pedig a 7. olyan állammá vált, ahol hadrendbe állítják a Patriot rakétavédelmi rendszert, amely számos harci helyzetben bizonyította már hatékonyságát. Hozzátette: a Románia által vásárolt ütegek a Patriot jelenleg gyártott legkorszerűbb változatához tartoznak, és a NATO keleti szárnyának légvédelmét, elrettentő képességének növelését szolgálják.

A román védelmi tárca közlése szerint az első Patriot-rendszer átvételével kapcsolatos tesztelés október végén ér véget, az azt kiszolgáló román 74-es Patriot légelhárító ezred kiképzése pedig a jövő évben is folytatódik amerikai katonák közreműködésével.

Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium 2017-ben jelentette be, hogy Románia hét – ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas – Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól 3,9 milliárd dollár értékben.

A román sajtó korábban amerikai forrásokra hivatkozva közölte: a Raytheon által gyártott 56 darab PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), illetve a Lockheed Martin által gyártott 168 darab PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta a teljes vételár 20 százalékát sem éri el: a csaknem négymilliárd dolláros keretösszeg legnagyobb részét a hét rádiólokációs, illetve tűzvezetési rendszer, az ezeket kiszolgáló berendezések és 28 darab M903-as rakétakilövő jármű beszerzésére fordítják.

Tavaly a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport együttműködési megállapodást kötött a repülőszerkezetek kutatására, gyártására és karbantartására szakosodott román Romaero védelmi ipari céggel annak érdekében, hogy a Romaeronál alakítsák ki a Raytheon egyik romániai karbantartási központját azon Patriot rakétavédelmi rendszerek számára.

A román legfelsőbb védelmi tanács 2017 augusztusában hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában