Iszlám Állam

2019.01.16. 20:50

Robbantásos merénylet történt a nemzetközi koalíció őrjárata ellen Szíriában

Robbantásos támadást követtek el az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció egyik őrjárata ellen az észak-szíriai Manbídzs városában, legalább 19 ember meghalt, köztük négy amerikai katona – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet. 

A támadást elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet vállalta a szócsövén, az Aamák „hírügynökségen” keresztül. A szélsőségesek közölték: egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az OSDH szerint a város központjában lévő egy étterem elleni támadásban legalább négy amerikai katona vesztette életét. A nemzetközi koalíció is megerősítette a Twitteren, hogy amerikaiak haltak meg, de nem közölte, hányan. Szemtanúk szerint az étteremben amerikai katonák a helyi kurd-arab milícia tagjaival találkoztak.

A robbantásnak kilenc civil halálos áldozata van, a többi halott a koalíciós katonákat kísérő helyi kurd-arab milícia tagja volt. Tíz civil és egy koalíciós katona sebesült meg a támadásban, többek állapota válságos, ezért félő, hogy a halottak száma növekedni fog.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ankarai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint öt amerikai katona halt meg, és összesen húszan vesztették életüket a merényletben.

Az OSDH megjegyezte, hogy a támadás helyszínének a környéken orosz katonai rendészek is járőröznek.

Ez volt az első alkalom, hogy öngyilkos merényletet követtek el a nemzetközi koalíció ellen, és az első robbantásos támadás azóta, hogy Washington december végén bejelentette: kivonja csapatait Szíriából – jegyezték meg hírügynökségek.

A Pentagon egy szóvivője közölte: Szíriában a szerdai támadást megelőzően négy amerikai katona halt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában