elfogadhatatlan

2021.04.12. 13:26

Rétvári lerántotta a leplet a Párbeszéd kétszínűségéről

Karácsony hallgatott, amikor a 100 Tagú Cigányzenekart utcára tették.

Kocsis Cake Olivio napirend előtti felszólalásban üdvözölte és az előítéletek elleni küzdelem egyik fontos lépésének nevezte, hogy egy roma emberről, Puczi Béláról nevezetek el nemrég közteret Budapesten, aki sok erdélyi magyar életét mentette meg a felhergelt csőcseléktől. A Párbeszéd politikusa ezzel szembeállította Gulyás Lászlót, a Szegedi Egyetem professzorát, akit korábban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntettek ki. „Ő a hatalom embere, aki nem titkolja, hogy utálja a cigányokat, a négereket és primitív szexista megjegyzéseket tesz. Ezek nem konzervatív, polgári értékek” – mondta Kocsis Cake Olivio. Hangoztatta: a Párbeszéd azt szeretné, ha nem olyanok kapnának kitüntetést, akik megosztják a nemzetet, hanem akik életeket mentenek – írja a Magyar Nemzet.

Az EMMI államtitkára válaszában rámutatott: a kormány mindig örül, amikor cigány hősökről esik szó, éppen ezért rendezett eddig is számos plakátkampányt híres cigány muzsikusok, 1848 vagy 1956 cigány hőseinek emlékére.

„Szívesen hallgattuk volna a felszólalását, amikor Niedermüller Péter kidobta próbaterméből a 100 Tagú Cigányzenekart, ám akkor ön és Karácsony Gergely is belesimult a nagy baloldali hallgatásba”

– mondta Rétvári Bence, emlékeztetve, hogy a zenekarnak végül egy kormánypárti önkormányzat és az Emmi nyújtott segítséget.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a Párbeszéd most azzal a Jobbikkal fogott össze, amely a cigányság és a zsidóság támadásával jutott be a parlamentbe.

„Mi sem tartjuk elfogadhatónak, ha valaki becsmérlően beszél bármilyen kisebbségről. De ha ezt a Párbeszéd is komolyan gondolja, akkor miért fogott össze egy olyan párttal, amelynek vezetői cigánybűnözésről, a zsidó képviselők listázásról beszéltek?”

– kérdezte Rétvári Bence.

Mint fogalmazott: ha a Párbeszéd elítéli a szegedi professzor szavait, akkor „legalább minimálisan legyenek következetesek” és utasítsák el a Jobbik vezetőit is, ahelyett, hogy összefognak velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában