Természeti katasztrófa

2018.12.27. 07:05

Repülőjáratokat irányít át a vulkánkitörés miatt Indonézia

Átirányította a hamufelhőket kilövellő Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) térsége felett átrepülő járatokat Indonézia csütörtökön, egyúttal a második legmagasabb szintre emelte a vulkánra vonatkozó riasztást, tilalmi zónát rendelve el a tűzhányó öt kilométeres körzetében.

Sutopo Purwo Nugroho, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője közölte: a vulkán sűrű hamufelhőket lövellt ki szerdán, amelyeket a szél Banten tartomány Serang és Cilegon városai felé fújt. Felhívta a figyelmet, hogy a vulkáni hamu nem jelent veszélyt az emberekre, jót tesz a termőföldeknek, de ettől még javasolta az arcmaszk és a védőszemüveg használatát az érintett lakosoknak, ha kimennek az utcára.

Az év során az Anak Krakatau több alkalommal is kitört már, aktivitása pedig egyre csak fokozódik.

Múlt szombaton egy kitörés miatt a vulkán délnyugati része leomlott, a vízbe zuhant, víz alatti földcsuszamlást előidézve, ami pedig cunamit váltott ki.

A szökőár este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban csaptak le a helyenként 20 méter magas hullámok.

A természeti katasztrófában legalább 430 ember meghalt, több mint ezren megsérültek, valamint további ezrek váltak földönfutókká.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában