Erőszak

2018.02.20. 19:47

Rendkívüli humanitárius katasztrófa fenyegeti Kongót

A helyzet a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti részén tomboló erőszak miatt következhet be – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a világszervezet genfi székhelyén.

Tanganyika délkeleti tartományban ugyanis jelentősen fokozódott az erőszak egyebek között az új fegyveres csoportok megjelenésével december vége óta – közölte Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője sajtótájékoztatóján.

A közép-afrikai ország délkeleti részén már több mint négy éve rendszeresek az összecsapások a Tva törzshöz tartozó pigmeusok és a Luba rivális bantu népcsoport fegyveres csoportjai között. Elemzők szerint a két népcsoport közötti konfliktus legfőbb oka, hogy a hagyományosan vadászó-gyűjtögető életmódot folytató Tva népcsoport tagjait sem földterülethez, sem alapvető szolgáltatásokhoz nem engedik hozzájutni.

Mahecic szerint a konfliktus nyomán fellángolt erőszak következtében heves összecsapások törtek ki a kongói fegyveres erők és fegyveres csoportok között, és tömegek kényszerültek elhagyni otthonukat január vége óta.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának társügynökségei február első felében mintegy 800 incidenst, köztük gyilkossággal, emberrablással és nemi erőszakkal kapcsolatos eseteket jegyeztek fel az országban. Ezeknek az erőszakos cselekményeknek a nagy része azonban az országnak abban a körzeteiben történt, ahová a segélyszervezetek munkatársai – meg nem nevezett okok miatt – képtelenek bejutni. Az ENSZ eközben kedden jelentette, hogy meggyilkolták egy segélyszervezet két kongói munkatársát az ország keleti felében található Nord-Kivu tartományban.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt két évben legalább másfél millióan váltak földönfutóvá a közép-afrikai országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a 4,4 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaság lakóinak megsegítésére tavaly kapott összegből kevesebb mint egy dollár (252 forint) jutott egy emberre – mondta az UNHCR szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában