koreai helyzet

2018.04.29. 20:42

Pompeo: Kim Dzsong Unnak „visszafordíthatatlan” lépéseket kell tennie

Az amerikai külügyminiszter szerint Phenjannak ezzel kell bizonyítania, hogy a beígért atommentesítés valóban megtörténik.

Mike Pompeo az ABC televízió Ez a hét című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának adott interjújában hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának az atomfegyver-programját kell „visszafordíthatatlanul” felszámolnia, ha bármiféle megegyezést akar az amerikai elnökkel. „Szánt szándékkal használjuk a visszafordíthatatlan kifejezést” – fogalmazott, és hozzátette, hogy Phenjannak ezzel kell demonstrálnia, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése megtörténik.

A külügyminiszter kitért a korábban Phenjanban Kim Dzsong Unnal tartott találkozójára is. Elmondta, hogy „termékeny” eszmecsere volt, és azzal a benyomással távozott az észak-koreai fővárosból, hogy

valódi lehetőség kínálkozik a megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un között.

Pompeo szerint ugyanis Kim késznek mutatkozott arra, hogy az amerikai követeléseket megvitassa a csúcstalálkozón.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal óvatosságra is intett, mondván: Észak-Korea korábbi ígéretei „hamisaknak bizonyultak, vagy Phenjan képtelen volt betartani azokat”. Washington „a korábbiaktól eltérő tárgyalási módszerekkel” él majd, hangoztatta Pompeo, ám részletekbe nem bocsátkozott.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában szintén reményét fejezte ki az amerikai-észak-koreai tárgyalások eredményességét illetően, de úgy fogalmazott:

„közel vagyunk a történelmi békéhez, de közel vagyunk a háborúhoz is”.

Úgy vélte ugyanis, hogy ha Kim Dzsong Un csak „játszadozik” Donald Trumppal, majd a tárgyalások után minden megy tovább a régi kerékvágásban, „akkor a háborúhoz vezető úton találjuk magunkat”.

Donald Trump egyébként pénteki sajtóértekezletén a várható csúcstalálkozóra utalva leszögezte: „nem hagyjuk, hogy játszadozzanak velünk. Reményeink szerint megállapodunk, de ha nem, úgy is jó”.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, szintén a Fox televízióban, megerősítette, hogy a csúcstalálkozóra biztosan sor kerül, de arról még nem született megállapodás, hogy hol tartják. A CBS televíziónak Bolton úgy nyilatkozott, hogy Trump elnök eltökélt ugyan és reményeket fűz az áttöréshez, de „az amerikai kormányzat nem naiv”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában