migrációs nyomás

2021.09.02. 16:25

Pakisztán lezárja határátkelőjét többezer afgán menekült előtt

Pakisztán átmenetileg lezárja egyik forgalmas határátkelőjét az afganisztáni határszakaszon – jelentette be csütörtökön a pakisztáni belügyminiszter.

Sejk Rasid Ahmed elmondta, hogy a Csaman határátkelőt zárják le, de azt nem közölte, hogy mennyi időre. Csaman településen keresztül lehet átlépni a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományból az afganisztáni Kandahár tartománybeli Szpin-Baldak városba. Naponta több ezer afgán menekült át Pakisztánba a csamani átkelőn az utóbbi hetekben, azt követően, hogy augusztusban a tálibok kerültek hatalomra Afganisztánban, és még ezrek várakoznak jelenleg is a határátkelő közelében az afgán oldalon.

Pakisztán gazdasági és szociális problémákra hivatkozva jelezte, hogy nem tud újabb menekülthullámot befogadni. A szomszédos Afganisztánból az 1970-es évek óta érkeznek menedékkérők, és

jelenleg már eléri a 2,7 milliót a Pakisztánban élő afgán menekültek száma.

Egy kormányzati tisztségviselő múlt héten azt mondta a dpa német hírügynökségnek: arra számítanak, hogy legalább nyolcszázezer új menekült érkezhet még Pakisztánba.

A két ország közös – 2500 kilométer hosszú – határszakaszán tíznél is több határátkelő van. Egy ideje már zárva van Torkham városánál a második legnagyobb átkelő, amely az északnyugat-pakisztáni Pesavart és az afganisztáni Nangarhar tartományt köti össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában