afganisztáni válság

2021.09.08. 22:15

Pakisztán afgán menekültek százait toloncolta vissza hazájukba

Pakisztánban él az afgán menekültek legnagyobb közössége, becslések szerint számuk eléri a 2,7 milliót.

A pakisztáni hatóságok tájékoztatása szerint olyan emberekről van szó, akik érvényes iratok nélkül szöktek át a határon Pakisztánba a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvételét követően.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, több mint hétszáz afgánról van szó, bár ezt a számot sem a pakisztáni határőrség, sem a beludzsisztáni tartományi vezetés nem erősítette meg. Beludzsisztánban üzemel ugyanis egy olyan határátkelő, amelyet gyakran használnak kitoloncolásokhoz.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter már korábban felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy országa nem képes további menekülteket befogadni. A térségbéli országok külügyminisztereivel szerdán tartott közös videókonferenciáján felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja sorsára Afganisztánt. Hangsúlyozta, hogy a dél-ázsiai országban olyan keretfeltételeket kell teremteni, amelyek meggátolnak egy újabb tömeges kivándorlást. Az iszlámábádi kormány szervezésében tartott tanácskozáson Kína, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Irán és Üzbegisztán külügyminiszterei vettek részt.

Pakisztánban él az afgán menekültek legnagyobb közössége, becslések szerint számuk eléri a 2,7 milliót. Sokan közülük Afganisztán 1979-es szovjet inváziója, illetve későbbi konfliktusok nyomán menekültek a szomszédos államba.

Az iszlámábádi vezetés ismételten azzal fenyegetett, hogy kitoloncolja az afgán menekülteket, de sosem váltotta valóra e szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában