ítélet

2019.12.03. 06:41

Ötven évi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait

A kiszabott büntetések mértékét hétfőn tette közzé a bíróság.

Egy hondurasi bíróság ötven évig terjedő börtönbüntetésre ítélt hét vádlottat, akiket bűnösnek talált abban, hogy részt vettek Berta Caceres környezetvédő aktivista 2016-os meggyilkolásában.

A bíróság 2018 novemberében mondta ki, hogy a hét férfit bűnös a Caceres és egy másik környezetvédő társa elleni merénylet elkövetésében. Utóbbi túlélte a támadást.

A kiszabott büntetések mértékét hétfőn tette közzé a bíróság. Ennek értelmében négy férfit gyilkosságért 34 év, gyilkossági kísérletért további 16 év szabadságvesztéstre ítélték. Három társukra pedig 30 évi börtönbüntetést szabtak ki.

A tanár végzettségű Berta Cacerest az ország nyugati részén, a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre nyugatra fekvő La Esperanza-i otthonában lőtték agyon 2016 márciusában.

A 43 éves nő, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, egy évvel korábban nyerte el a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat azon erőfeszítéseiért, amelyekkel egy több száz indián lakhelyét veszélyeztető, 50 millió dollár értékű gát felépítését igyekezett megakadályozni.

A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Két héttel Caceres halálát követően hasonló körülmények között gyilkolták meg egyik aktivista kollégáját, Nelson Garcíát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában