2020-tól

2019.12.05. 21:55

Ötéves programsorozattal mutatják be Szent István életművét

2020-ban Szent István államszervező tevékenységét mutatják be, a későbbi évek témái között szerepel majd az uralkodó egyházszervező tevékenysége, külpolitikája, a nemzetiségekkel való kapcsolata és a Szent Korona is.

Lomnici Zoltán elmondta: 2020-ban Szent István államszervező tevékenységét mutatják be, a későbbi évek témái között szerepel majd az uralkodó egyházszervező tevékenysége, külpolitikája, a nemzetiségekkel való kapcsolata és a Szent Korona is.

Hozzátette: a programok megtervezésére létrehozott testület tagja Bajkai István országgyűlési képviselő, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, valamint az alapító szervezetek elnökei. Hangsúlyozta:

Szent István alakja összeköti a Kárpát-medence népeit, hiszen közös királya volt több itt élő népnek.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, az MPEE elnöke hangsúlyozta: Szent István alakja és életműve a magyarság legátfogóbb „nemzetegyesítő szimbóluma”, és „feladatunk teljes szellemi életművének újrafelfedezése”.

Meglátása szerint a Szent Istvánhoz köthető olyan értékek, mint az „intézményi és értékrendi stabilitás”, a „türelmes, de igazságos uralkodó képe”, vagy az „igazságszolgáltatás megteremtése” a fiatal generáció számára is utat mutathat.

Az államtitkár elmondta: a programok között tudományos konferenciák, színházi, zenei előadások és kiállítások is szerepelnek majd.

Szent István képe a koronázási paláston az egyetlen olyan ábrázolás, amelynek készítője még személyesen láthatta a királyt

Bajkai István (Fidesz) arról beszélt: Szent István nemcsak felismerte az államalapítás szükségességét, hanem meg is tudta azt valósítani. Erős, központi irányítású államot hozott létre, és ez jelzés volt az európai államoknak, hogy Magyarország önálló állam. Európai színvonalú, biztonságot nyújtó és fejlődni tudó államot hozott létre, biztosítva ezzel az ország megmaradását – hangoztatta.

Sótonyi Péter azt mondta: Szent István azért is példakép, mert ahogy ő tudott keresztény államot létrehozni a Kárpát-medencében keresztényellenes hangulatban, úgy kell ma sokszor „nekünk Európa ellenében megvédenünk kereszténységünket”. Hozzátette: a kutatóknak rengeteg feladatuk van, hiszen számos, Szent István életéről szóló adat bizonytalan még. Példaként említette a szent király születésének és koronázásának dátumát.

A tematikus évek feladataként jelölte meg, hogy a fiatalokkal is megismertessék a Szent István-i örökséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában