segítség

2018.05.31. 16:01

Orvosokat és ápolókat küldenek a Gázai övezetbe

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága orvosokat, ápolókat és fizioterapeutákat küld a Gázai övezetbe, hogy könnyítsenek a túlterhelt helyi egészségügyi rendszeren - közölte a nemzetközi szervezet csütörtökön Genfben.

Az egészségügyi szakemberek a következő fél évben új osztályt hoznának létre az övezet legnagyobb kórházában, amelyet 50 ággyal bővítenének. A vöröskereszt gyógyszereket és orvosi felszerelést is küld a térségbe. A szervezet 5,3 millió dollárt (több mint 1,4 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni terve finanszírozására.

„A gázai-izraeli határon zajló tüntetések és összecsapások példátlan válsághoz vezettek”

- hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján Robert Mardini, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közel-keleti tevékenységének vezetője.

Mardini rámutatott, hogy az elmúlt hét hétben a sebesültek száma meghaladta a 2014-es gázai hadműveletek sebesültjeinek számát.

A vöröskereszt munkatársa szerint a helyi egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll.

A segélyszervezet becslései szerint a térségben legalább 13 ezren sebesültek meg március vége óta az izraeli biztonsági erőkkel folytatott összecsapásokban. Közülük 3600 palesztint éles lőszerekkel sebesítettek meg. Az erőszakcselekményekben legalább 122-en vesztették életüket.

Mintegy 1350 sebesültet 3-5-ször kell majd műteni, ami több mint 4 ezer műtétet jelent; ennek felét a vöröskereszt csapatai fogják elvégezni – magyarázta Mardini.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában