dzsihadista

2020.10.25. 19:25

Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki az interneten dicsőítette a tanárgyilkosságot

Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított olyan kommenteket írt, amelyek terrorizmus dicsőítésének minősülnek.

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsent, aki lájkolta a múlt héten lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

A dzsihadista a gyilkosságot követően képeket tett közzé az interneten az áldozatáról, amelyeket a vasárnap őrizetbe vett, a gyilkoshoz hasonlóan Moszkvában született 22 éves csecsen a Twitteren lájkolt.

Az illetékes ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsított olyan kommenteket írt, amelyek terrorizmus dicsőítésének minősülnek. A nyugat-franciaországi Blois-ban található otthonában a házkutatás során számos fegyvert és késeket is lefoglaltak a nyomozók.

A csecsen fiatalt 2017-ben, még kiskorúként, már egyszer elítélték terrorcselekmény dicsőítése miatt. Akkor a 2015 januárjában a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni, 12 áldozatot követelő iszlamista merényletet dicsőítette – jelezte Frédéric Chevallier, blois-i ügyész, aki szerint a gyanúsított a kihallgatásán tagadta, hogy radikális iszlamista.

A tanárt lefejező csecsen elkövetőt a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte. Anzorov egy orosz nyelvű hangfelvételen azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért „sértő módon mutatta meg a prófétát”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában