viharos farsang

2019.03.03. 20:53

Óriási készültség közepette tartják meg a kölni karnevált

A hatóságok dolgát megnehezíti, hogy a több százezer fős felvonulások idején viharfront vonul át a térség felett.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint heves esőzés és viharos, akár orkánerejű szél várható Észak-Rajna-Vesztfália több térségében, így a Ruhr-vidéken és a Rajna vidékén március 4-én, a húshagyó kedd előtti hétfőn (Rosenmontag), amikor a farsangi szezon legnagyobb szabadtéri mulatságait rendezik.

A németországi karnevál fővárosaként számon tartott Kölnben a rendezvények szervezőbizottsága vasárnap úgy döntött, hogy megtartják a hagyományos Rosenmontag-felvonulást, de nem szabad használni semmilyen nagyméretű díszítő elemet, farsangi bábut, transzparenst és zászlót, amelybe belekaphat a szél.

Az időjárás mellett a közbiztonság fenntartása a fő kihívás.

A biztonsági intézkedéseket a 2015 szilveszterén nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg. A hétfői kölni rendezvényen ezernél is több rendőr ügyel majd a biztonságra, és a felvonulást most először az elejétől a végéig rögzítik videóra a karneváli kocsikra szerelt kamerákkal.

A kölni rendőrség vasárnapi összesítése szerint az utóbbi napok farsangi mulatságaival kapcsolatban némileg több feljelentést tettek, mint egy évvel korábban. A Rajna-parti nagyvárosban péntektől vasárnap reggelig a tavalyi 541 után 548 feljelentést tettek, a kölni közigazgatási kerülethez tartozó Leverkusenben pedig az egy évvel korábbi 51 után 53-at. Összesen 40 embert kellett őrizetbe venni, többségüket azért, hogy rendőri felügyelet alatt józanodjanak ki. A bűncselekmények legnagyobb része – csaknem 150 eset – testi sértés volt. Regisztráltak 17 szexuális bűncselekményt is, ezek többsége a sértegetés, szóbeli molesztálás kategóriájába tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában