Ország-világ

2020.11.10. 19:38

Orbán Viktor: szerdától a közterületeken is kötelező a maszkhasználat (videó)

Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Vannak pillanatok, amikor eljön egy döntés ideje és azt habozás nélkül meg kell hozni

,mondta az interjú elején a miniszterelnök írja tudósításában az Origo.

Magyarországon nagyjából az történik a járvány terjedését tekintve, mint Európában máshol. Mi Ausztriát figyeljük, most vagunk ott, ahol Ausztria egy héttel ezelőtt volt mondta Orbán Viktor.

Most 50 százalék esély van arra, hogy ha így mennek tovább a dolgok intézkedés nélkül, akkor a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Ez nagyon kevés, az intézkedéseket meg kellett hozni.

Magyarország a három legjobb ország között van a kórházi ágyak tekintetében. Eszköz gyakorlatilag korlátlanul van, az orvosok, ápolók is nagyon jók mondta a miniszterelnök.

Tér van, ágy van, ember is van, de több lehet a beteg, mint amennyinek meg lehet adni felelősségteljesen az ellátást, ennek elkerülése érdekében kellenek az új intézkedések.

Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állított a kormány.

Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt. Ezt eddig megtették az emberek, ezért nem szabadult el előbb a járvány mondta a miniszterelnök.

Az új rendeletekben kötelezővé teszi közterületeken is a maszkviselést a kormány,

mint ahogy Európa sok országában.

A középiskolásokat nem szabadságra küldtük, hanem digitális oktatásra mondta a miniszterelnök.

Van egy kérésem a szülőkhöz. Most kell néhány komoly mondatra időt szakítani. Értem én, hogy a fiatalok erősek és lehet, hogy megússzák enyhébb tünetekkel a betegséget, de a szülők, nagyszülők nem fogják, ha elkapják. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család

tette hozzá.

A tesztekkel kapcsolatban óriási szakmai viták vannak. A negatív eredmény pontossága 50-60 százalék, ezért óvatosan kell bánni vele. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a tesztet rendelkezésre bocsátja.

Nagyon bízom abban, hogy az emberek átlátják a helyzet komolyságát, szerintem ez megvan. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülne újra

tette hozzá Orbán Viktor.

A vakcina belátható távolságban van, és a megoldás a vakcina. A megoldás az, hogy a vírust megöljük és ebben csak a vakcina segít.

Hétfőn bejelentették, hogy van vakcina, nem ok nélkül tört ki az optimizmus a tőzsdén.

December végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina.

Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.

Az EU-ból 50-100 ezer vakcina jön decemberben, ezen kívül más vakcináról is tárgyalnak mondta a miniszterelnök.

Tömeges szállítás az EU-ból áprilisban lesz, de máshonnan jöhet előbb is mondta a miniszterelnök az orosz, kínai és izraeli tárgyalásokra utalva.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban összegzett.

Most 30 napra szólnak az intézkedések, ha ezen túl vagyunk, akkor jön a gazdaság újraindításának időszaka

mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint „karácsonyra szabadulhatunk”.

Leegyszerűsítő megközelítés, hogy az egészséget vagy a gazdaságot kell védeni. Ez egyben van, az egész életet kell védeni mondta.

Állásunk legyen, munkánk, bevételünk, pénzünk, és megmaradjon az életünk, egészségesek legyünk.

A következő harminc nap után általános, nemcsak a most leginkább szenvedő ágazatokat, hanem minden gazdasági ágazatot segítő újabb intézkedések várhatók – jelentette be a miniszterelnök.

A riporteri kérdésre, hogy lehet-e igaztalan támadásokra számítani Brüsszelből ezúttal is, mint tavasszal, a miniszterelnök azt mondta, eddig sem zavarta Soros György irányította erőket az igazság, ezentúl sem fogja.

Habár tucatszám fogja tárgyalni a parlament a különböző törvényeket a következő napokban, sőt, alkotmánymódosításról is fog vitázni, nyilvánvaló, hogy működik a parlament, mégis sok helyütt Nyugaton ennek ellenkezőjét fogják állítani: a parlament nem működik, kitört a diktatúra.

Szép ország ez, sokan tennék zsebre

– fűzte hozzá, kiemelve, hogy többek között Soros György szövi ezt a hálót.

A statisztikákat ismertetve elmondta: Magyarországon egymillió lakosra 11 ezer fertőzött jut, az uniós átlag 18 ezer. A halálos áldozatok száma 255 nálunk, az EU átlag 437.

A végén túl leszünk, és győzni fogunk

fogalmazott.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában