Ország-világ

2021.03.26. 07:27

Orbán Viktor: tudom, hogy szabad nyarunk lesz (HALLGASSA MEG!)

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy négyzetméter alapon lehetnek majd nyitva a boltok és kitolódik a zárás ideje is.

Budapest, 2021. március 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„Nem az a kérdés, mikor érjük el a harmadik hullám csúcsát, hanem hogy mikor indulunk el lefele az úgynevezett platóról”

– mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a szakemberek véleménye alapján most még nem lehet tudni, mikor kezdenek el lefelé menni a számok – írja a Magyar Nemzet. A kormányfő elmondta, tegnap 275 embert vesztettünk el, 11 823 beteg van kórházban, 1480 ember pedig lélegeztetőgépen. Orbán Viktor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik, mint fogalmazott, emberfeletti munkát végeznek.

10 343 tartalék ágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de a hatékonyabb védekezés érdekében átcsoportosításokat hajtanak végre, és külsősöket is bevonnak – fejtette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, 500 egészségügyi szakképesítéssel rendelkező ember és 1200 orvostanhallgató is jelentkezett, hogy bekapcsolódnának a védekezésbe.

Orbán Viktor rámutatott: harmadik hullám azért van, mert a brit mutáns meghatározóvá vált. Ez kiszorítja a korábbi vírustípust, ez fertőz egész Európában. Háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbi. Ráadásul a fiatalabbakat is megtámadja – fogalmazott a kormányfő, aki

a fiatalokhoz szólva azt üzente: már ne csak az idősek miatt, hanem maguk miatt is figyeljenek oda a védekezésre, a járványügyi előírások betartására, mert elhúzódóbb, fájdalmasabb lefolyású az új mutáns okozta fertőzés.

„A vírus elleni lassacskán egyetlen védekezési eszköz a vakcina, az oltás pedig a vakcinamennyiségtől függ. Magyarország képes lenne oltásból a többszörösét is beadni az embereknek. De azért nem tudunk több embert beoltani, mert nincs elegendő vakcina, ami bennünket is bánt” – mondta a miniszterelnök.

A tegnapi EU-csúcs tanulságait levonva Orbán Viktor elmondta: „a többi ország Magyarországhoz képest jóval rosszabb helyzetben van, aki nem rendelt és nem intézkedett időben, hogy keleti vakcinája is legyen és csak a Brüsszel által megrendelt vakcinákkal rendelkezik, feleannyi embert tud beoltani, mint mi.

Akinek az oltóanyagok hiányoznak, kétséges, hogy szabad nyara lesz. Bennem nincs kétség, hogy Magyarországnak szabad nyara lesz, úton vagyunk a szabadság felé, de a többieknek nagyon meg kell ehhez birkózniuk ahhoz, hogy szabad nyaruk legyen”.

Az a gond, hogy a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraitól átengedték Brüsszelnek. Megjegyezte, hogy ehhez a döntéshez ő is hozzájárult, de ez egy rossz döntés volt, ugyanis azt kellett volna mondani, hogy minden ország maga intézze a vakcinabeszerzéseket. „Az volt akkor a közbölcsesség, hogy együtt sikerülni fog” – tette hozzá.

A kormány megfogadta a külügyminiszter tanácsát, hogy minden vakcinára szükség van. „Aki most kezd tárgyalni Pekinggel vagy Oroszországgal, az nyárra juthat oltóanyaghoz. Mi nagyon jó helyen vagyunk ebben a versenyben” – állapította meg a kormányfő.

Közölte: jelenleg 400 ezer vakcina van kint az orvosoknál, amivel oltanak, és a mai napig 1 803 533 fő kapott már legalább egy vakcinát, nemsokára pedig eléri a hatszázezret azok száma, akik a második oltást is megkapták.

Ezenfelül 250 ezer orosz vakcina van a raktárban, amit még ellenőriznie kell a tiszti főorvosnak, valamint 517 ezer olyan oltóanyag is rendelkezésre áll, amiből második oltás lesz.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy

a beérkezett vakcinákat nem adhatják automatikusan az orvosoknak, a készleteket csak ellenőrzést követően oldhatják fel.

Az ellenőrzés pedig időnként több napot, több hetet is igénybe vehet. „Én sürgetem Müller Cecíliát, de ő nem enged, mert az a dolga, hogy az oltás a lehető legbiztonságosabb legyen” – jegyezte meg.

„Tudjuk, mennyi vakcinánk van, vagyunk abban a helyzetben, hogy lehet beszélni az újraindításról, azonnali nyitásról azonban egyelőre nem lehet szó” – szögezte le a miniszterelnök, aki a boltok és egyéb szolgáltatások nyitása kapcsán elmondta: a járványügyi szakemberek szerint semmilyen nyitás nem engedhető meg, amíg nem javul a helyzet.

Lesz viszont változás: „átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra. Tíz négyzetméter területen egy ember tartózkodhat majd” – mondta, hozzátéve: Sorok lesznek a boltok előtt, emiatt hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának. Minderről holnap születik döntés.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

„Foglalkoztunk a várandósok helyzetével is, ugyanis a korábbi álláspont az volt, hogy a várandósokat ne oltsuk be, ma viszont azt közölték a járványügyi szakemberek, hogy a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal szabad oltani őket.

Ezért most arra kérem a várandós kismamákat, hogy regisztráljanak, és az oltási sorrendnek megfelelően ők is sorra fognak kerülni”

– mondta a kormányfő.

Az iskolák nyitásáról Orbán Viktor azt mondta, ragaszkodik hozzá, hogy egész addig, amíg a 65 év feletti honfitársak nincsenek beoltva, semmilyen indításról nem lehet beszélni, mert ők vannak a legközvetlenebb életveszélyben. „Ők hozták el idáig az országot, nem lehet az ő szempontjaikat háttérbe szorítani” – jelezte, hozzátéve: a 65 év felettiek 71 százalékát oltották be eddig.

„Ha vissza akarjuk engedni a gyermekeinket az iskolába, akkor be kell oltani a pedagógusokat.

Kérek mindenkit, azokat is, akiknek fenntartásaik vannak velük kapcsolatban, hogy ezt fogadják el” – hangsúlyozta a kormányfő.

Kiemelte, hogy a pedagógusok mellett a különböző iskolai dolgozókat is be kell oltani. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozónk van, közülük 20 ezer főt már beoltottak, hiszen a regisztráció rendjében már sor került rájuk. Maradt tehát 82 ezer regisztrált dolgozó, akiket az iskolák kinyitása előtt be kell oltani. „Úgy vélem, hogy őket április 10-ig be tudjuk oltani” – fejtette ki a kormányfő, aki szerint

reális esély van arra, hogy április 19-én újraindulnak az óvodák, valamint az általános és középiskolák is, hangsúlyozva, hogy erre a dátumra már hárommillió fölött lesz az első oltással rendelkezők száma.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint az oltások heti oltási terv szerint haladnak, hangsúlyozva, hogy a háziorvosok remekül teljesítenek. „Persze itt is van kivétel – fűzte hozzá -, de a háziorvosok többsége rendes, becsületes ember, aki mindent megtesz a honfitársainkért, és kellő megfontolással sorolja be az oltásra várókat, ezért a háziorvosokat nem fogják mellőzni a következő időszakban sem.”

A kormányfő arra kért továbbá mindenkit, hogy bízzanak Müller Cecília szavaiban, hiszen ő hiteles tájékoztatást tud adni arról, hogy mi fog történni, valamint ő maga is minden pénteken elmegy a Kossuth rádióba, ahol ismerteti a legfontosabb tudnivalókat, hiszen véleménye szerint ami segíteni tud ebben a zűrzavarban, az az, ha kellő időpontokban folyamatosan és hitelesen tájékoztatják az embereket arról, hogy mi a helyzet.

Orbán Viktor szerint szabad nyarunk lesz. „Lesznek olyan rendezvények, ahová csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni” – mondta, hozzátéve, az előttünk álló egy-két nehéz hétre jóindulatot, türelmet, kölcsönös segítségnyújtást vár az emberektől.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában, 2021. március 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában