érvény és erő

2019.07.02. 21:23

Orbán Viktor: a jövőben is lesznek harcok, a közép-európaiak kiállnak egymásért

Az elmúlt években súlyos hibák történtek az Európai Unióban (EU), és ezeket mind ki kell javítani – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

A gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de

most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak

- mondta a kormányfő az M1 aktuális csatornának kedden adott interjúban, miután véget ért az Európai Tanács tisztújításról döntő ülése.

Orbán Viktor kiemelte, hogy feszült volt a tárgyalás, mert nagy volt a tét. Arról kellett ugyanis dönteni, hogy a következő években kik vezessék az európai intézményeket, és ez sok mindent meghatároz, minden tagállamnak fontos – közölte.

Az volt a kérdés, hogy olyanok kerülnek-e a pozíciókba, akik szeretik és tisztelik Magyarországot, akik ismerik Közép-Európa történelmét, akik értik a keresztény kultúra fontosságát, akik úgy gondolkodnak a migrációról, mint a magyarok: veszélyt látnak benne – fejtette ki.

Vagyis a mostani személyi döntésekkel fontos tartalmi kérdésekben foglaltak állást – jelentette ki a miniszterelnök.

„Tudtuk tartani azt, amit szerettünk volna, illetve amit vállaltunk”

- hangoztatta, hozzátéve:

olyan vezetők kerülnek az uniós intézmények élére, akik Magyarország szempontjából jó politikát fognak folytatni, vagy legalábbis erre jó az esély.

Ugyanakkor a munka „nem kicsi és nem könnyű”, ráadásul még csupán az elején tartanak – nyilatkozta a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek.

Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő.

Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak

- tette hozzá.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, de egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4-ek tagjai – mondta.

A kormányfő úgy értékelt: a visegrádi négyeket most elnöklő Andrej Babis cseh miniszterelnök érdeme, hogy

ilyen nehéz kérdések megvitatása során is sikerült az elejétől a végéig együtt tartani a visegrádi négyek szövetségét.

Megjegyezte, hogy a V4-es vezetők együtt 62-63 millió embert képviselnek. A visegrádi szövetségnek nagyobb a forgalma a német gazdasággal, mint Franciaországnak vagy Olaszországnak. A V4-eknél a legnagyobb a gazdasági növekedés, és a munkanélküliség is körükben csökken a legjobban – sorolta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztségének betöltésére felmerült a neve két olyan politikusnak, akik Magyarország szempontjából „több mint rosszak lett volna”, hiszen ők korábban már bizonyságát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot, a magyarokat.

Az ő megválasztásukat sikerült megakadályozni, helyettük egy hétgyermekes német családanyát jelöltek – emelte ki Ursula von der Leyenre utalva. Ez már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában – vélekedett Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában