Youtube-on követhető lesz

2020.09.12. 09:09

Online előtalálkozót tartanak vasárnaptól a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői

Online előtalálkozót tartanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredeti, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott időpontjában, szeptember 13-tól 20-ig – közölték a szervezők Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője elmondta: a kongresszus Youtube-csatornáján nyolc napon keresztül naponta megosztanak egy vagy két videót a rendezvény előadóinak üzenetével. Vasárnap Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjével kezdődik a videosorozat, és a hét folyamán megszólaló előadókat, tanúságtevőket is ő mutatja majd be.

Mohos Gábor kiemelte:

az öt kontinensről felkért 11 előadó az egész világ kereszténységét reprezentálja, különböző társadalmi helyzetben élnek, de összeköti őket közös hitük.

Az első üzenet küldője az olasz Piero Marini, a NEK pápai tanácsának elnöke. A második napon a nigériai Valerian Okeke, Onitsha érseke beszél majd, aki üzenetében megköszöni a magyar kormánynak és a magyar népnek a küldött segítséget, illetve az ott szolgáló magyar misszió munkáját.

Mohos Gábor hozzátette: Nigériában a legsúlyosabb a keresztényüldözés, idén eddig 600 keresztényt öltek meg hite miatt. Emellett elképesztő szegénység van, így a koronavírus-járvány humanitárius katasztrófával fenyegeti az országot.

A harmadik üzenet küldője Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka, az Irakban különösen nehéz körülmények között élő keresztény közösség vezetője.

A negyedik napon látható lesz a modern kommunikáció eszközeit jól használó és ezért a fiatalok körében népszerű Timothy Dolan bíborosnak, New York érsekének üzenete.

Az ötödik napon, szeptember 17-én a német Johannes Hartl német teológus, irodalomtudós, valamint a brazil Moysés Azevedo, a Shalom közösség alapítója beszél majd, a hatodik napon, szeptember 18-án Ägidius J. Zsifkovics, az ausztriai Kismartoni Egyházmegye püspöke és Mary Healy amerikai teológus.

A hetedik napon Gerald Lacroix kanadai bíborosnak, Québec érsekének az üzenetét osztják meg, aki hosszú éveken keresztül volt misszionárius Kolumbiában, ahol 18 falu lelkipásztoraként szolgált nehéz körülmények között.

A zárónapon a belga Jean-Luc Moens, a CHARIS katolikus karizmatikus megújulás mozgalom moderátora, illetve Szabó Konstantin kárpátaljai görögkatolikus pap üzenete lesz majd látható.

Mohos Gábor kérdésre beszélt arról is,

a jövő év szeptemberére halasztott kongresszus programja az eredeti tervhez képest kicsit módosul majd, de az előadók többségével sikerült egyeztetni, az eredeti programok többségét megtartják az új időpontban.

Kitért arra, a NEK programjaira hat hónappal az eredeti időpont előtt 85-90 ezer ember regisztrált, őket a szervezők megkeresik, hogy a 2021-es rendezvény mely programjain szeretnének részt venni, illetve újonnan is lehet regisztrálni a rendezvényre.

A kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek.

A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában