országon belüli menekültek

2018.09.05. 10:34

Nőtt az otthonukat elhagyni kényszerülők száma Afganisztánban

A nem megfelelő átmeneti szállásokon létbizonytalanság és olykor emberhez nem méltó körülmények várják őket.

Már több mint 200 ezer embernek kellett elhagynia otthonát idén Afganisztánban az országban dúló harcok miatt – jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerdán.

Idén január 1-jétől augusztus 10-éig 209 ezer ember kényszerült lakhelye elhagyására a harcok miatt, a harmincnégy tartományból pedig harmincegyben erőszakos kitelepítésekről is érkeztek jelentések – közölte beszámolójában az OCHA.

Afgán hivatalos személyek és humanitárius szervezetek aggodalmukat fejezték ki az országon belüli menekültek növekvő száma és helyzetük miatt.

A beszámoló szerint a lakhelyük elhagyására kényszerülő családok sokszor kerülnek nagyon rossz helyzetbe: a nem megfelelő átmeneti szállásokon létbizonytalanság és olykor emberhez nem méltó körülmények várják őket. Nincs elegendő ivóvíz és élelmiszer, és az egészségügyi ellátás sem megfelelő.

A lakhely elhagyása különösen súlyosan érinti a nőket és a gyerekeket, mivel nem jutnak hozzá az orvosi ellátáshoz az egészségügyi intézményekben, a gyerekek pedig nem járhatnak iskolába.

Tizenhét év alatt, 2001 óta csaknem egymillió afganisztáni kényszerült menekülésre az országon belül a romló közbiztonság és a polgárháborús helyzet miatt. Csak tavaly több mint 445 ezren hagyták el otthonukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában