Járvány

2020.05.06. 08:41

Nincs jele, hogy szívműtétet végeztek Kim Dzsong Unon

Az észak-koreai vezető a dél-koreai hírszerzés szerint az új típusú koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt korlátozta nyilvános tevékenységét.

Szuncshon, 2020. május 2. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (j2) mûtrágyagyár megnyitásán vesz részt a Phenjan közelében fekvõ Szuncshonban 2020. május 1-jén. Húsz nap óta Kim most elõször szerepelt a nyilvánosság elõtt, ezzel véget vetve a világban terjedõ találgatásoknak esetleges súlyos betegségérõl. MTI/AP/KCNA/Korea News Service

Forrás: MTI/AP/KCNA/Korea News Service

Fotó: -

Nincs jele annak, hogy szívműtétet végeztek az észak-koreai vezetőn abban az időben, amikor hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, Kim Dzsong Un az új típusú koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt korlátozta nyilvános tevékenységét – számolt be egy szerdán ismertté vált jelentésében a dél-koreai hírszerzés.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség tudósítása szerint a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) erről tájékoztatta a törvényhozókat a parlament hírszerzői bizottságában.

Kim Dzsong Un április 11. után több hétig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A múlt héten azonban az észak-koreai sajtó hírt adott arról, hogy részt vett egy műtrágyagyár felavatásán.

Ezelőtt számos találgatás jelent meg romló egészségi állapotával és tartózkodási helyével kapcsolatban. Egy dél-koreai hírportál azt is tudni vélte, hogy az észak-koreai vezető szívműtéten esett át.

A parlamenti képviselőkkel tartott ülésen a NIS azt közölte, hogy ezek a felvetések azonban megalapozatlanok voltak.

A Yonhap idézte a bizottság egyik tagját, aki azt mondta: az idő alatt, amikor nem jelent meg a nyilvánosság előtt, Kim ellátta szokásos feladatait.

Egy másik képviselő ugyanakkor kijelentette, hogy az észak-koreai vezető idén eddig csupán 17 alkalommal volt látható, kevesebbszer, mint az elmúlt évek azonos időszakában, amikor is átlagban ötvenszer jelent meg a nyilvánosság előtt. A NIS ezt a tényt azonban a koronavírus észak-koreai megjelenéshez kötötte.

Kim Jön Csul dél-koreai egyesítési miniszter az ülésen azt mondta, hogy

Észak-Koreában eddig nem számoltak be arról, hogy a járványnak igazolt fertőzöttjei lennének.

Kim Dzsong Un eltűnése a nyilvánosság számára nem volt különös, mert az országban a legszigorúbb intézkedéseket tették a járvány leküzdésére.

Egy másik parlamenti képviselő, Kim Bjung Ki úgy vélekedett, nem zárható ki, hogy van járvány Észak-Koreában is. Az észak-koreai vezető ebben a helyzetben az olyan belpolitikai feladatokra összpontosított, mint a hadsereg helyzete, a párttanácskozások megtartása, a koronavírussal összefüggő aggodalmak miatt ezért tovább korlátozta megjelenését nyilvánosság előtt – tette hozzá a felszólaló.

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (j2) műtrágyagyár megnyitásán vesz részt a Phenjan közelében fekvő Szuncshonban 2020. május 1-jén. Húsz nap óta Kim most először szerepelt a nyilvánosság előtt, ezzel véget vetve a világban terjedő találgatásoknak esetleges súlyos betegségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában