Nem pénzbeli adományok

2018.01.10. 12:15

NGM: haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően.

Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel – július 1-i kezdettel – a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

A közlemény szerint az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata – írták.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően, így az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik – írták.

Hangsúlyozták, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.

„Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal”” – áll a közleményben.

Korábban az ellenzéki pártok közül az LMP, a DK és a Jobbik közölte, hogy nem fizetik be az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetéseket. A három esetben az a közös, hogy mindegyikben azt tette kritika tárgyává az ÁSZ, hogy a pártok a piaci árnál olcsóbban vettek igénybe szolgáltatásokat. Ezt viszont 2014. január 1. óta tiltja a kampányköltések átláthatóságáról szóló kétharmados törvény.

Az ÁSZ az LMP-t 8,8 millió forintra, a DK-t 16 millióra, a Jobbikot pedig 662 millióra büntette meg. Tavaly nyáron az MSZP-re is kirótt egy 3,1 milliós büntetést az ÁSZ 3,1 millió forintra, amit a szocialisták akkor tiltakozás nélkül befizettek. Az ÁSZ szerint a Magyar Liberális Párt (MLP) sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során. Ők a számvevők megállapítása szerint 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadtak el.

Jellemzően a pártirodák bérleti díja váltotta ki az ÁSZ reakcióját. Az Együtt esetében az ÁSZ azt állapította meg, hogy 2015-ben összesen 5125000 forint, 2016-ban 4570000 Ft nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadtak el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában. A Párbeszéd esetében is hasonló logika érvényesült: az ÁSZ náluk 4 millió 850 ezer forinttal magasabb bérleti díjat tart piaci érték szerint reálisnak, mint amit kifizettek, így a különbözetet náluk is nem pénzbeli adománynak minősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában