Közvélemény

2017.08.17. 08:28

Nézőpont Intézet: a közép-európaiak többsége egyetért hazánk bevándorlási politikájával

A közép-európaiak körében közel másfélszer többen támogatják a magyar kormány bevándorlási politikáját, mint akik ellenzik – derül ki a Nézőpont Intézet tíz régiós államra kiterjedő közvélemény-kutatásából.

A betelepítési kvótáról, az illegális bevándorlók befogadásáról, Magyarország migránspolitikájáról és Soros Györgyről kérdezték Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária állampolgárait a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásában, amelynek eredményeit a Magyar Idők csütörtöki lapszáma ismerteti.

A júniusban készült felmérés rámutat, hogy a vizsgált országokban elsöprő többség ellenzi a kötelező betelepítés tervét. Tíz közép-európai polgárból csaknem nyolc, a megkérdezettek 75 százaléka elutasítja az elképzelést. Ez az arány a kelet-közép-európai államok átlagában eléri a 80 százalékot.

A kutatás foglalkozott azzal is, hogy a közép-európaiak mennyire támogatják a magyar kormány bevándorlási politikáját.

A három visegrádi ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia – esetében átlagosan kétszer többen értenek egyet a magyar kormány bevándorlási politikájával (53 százalék), mint ahányan ellenzik azt (27 százalék). Ez az arány a németek és az osztrákok esetében fordított.

A kutatás külön kitért Soros György személyére. Kiderült: a milliárdos jelenleg kevésbé számít ismertnek Közép-Európában, a teljes minta háromötöde (62 százalék) nem ismeri őt, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre. Az amerikai spekuláns ismertsége ugyanakkor Romániában kimondottan magas. Minél magasabb az adott országban Soros ismertsége, annál kevésbé szimpatizálnak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában