170 éve még Bécsből érkezett

2018.03.18. 17:21

Németh Zsolt: Ma Budapesté a forradalmi gondolat

A forradalmak egy megérett, feszítő igazság kimondásával kezdődnek.

Alsóbodok, 2017. szeptember 16. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszédet mond Esterházy János felvidéki magyar mártír politikus hamvainak végső nyugalomra helyezésén a zoboralji Alsóbodokon 2017. szeptember 16-án. MTI Fotó: Komka Péter

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Sepsiszentgyörgyön beszélt erről, amikor Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából millenniumi zászlót adott át a Gyöngyvirág utcai református templom gyülekezetének. A Gyöngyvirág utcai egyike annak az öt erdélyi református templomnak, amelyet a közelmúltban avattak fel, és amely felépítéséhez a magyar állam is támogatást nyújtott.

A politikus úgy vélte: a forradalmak egy megérett, feszítő igazság kimondásával kezdődnek, és Európában ma még csak kevesek merik kimondani, hogy csak

„olyanokkal tudjuk a nemzeti demokráciáinkat építeni, akiket ismerünk, akik osztják az értékeinket, akikben megbízhatunk”.

Szerinte ebben a forradalomban viszont Orbán Viktor olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy őt tekintik a szellemi vezetőnek Európában. „De az ellentétes tábor is őt tekinti szellemi vezetőnek, ezért erős össztüzet irányítanak rá” – jelentette ki a fideszes politikus.

Németh Zsolt a vasárnapi istentisztelet végén mondott beszédében kitért arra, hogy Európa lakói korábban egy olyan bizalmi légkörben éltek, amelynek az volt az alapja, hogy bizonyos társadalmi szabályokat mindenki betart. Ám most olyan zárt közösségek tagjai jelentek meg tömegesen Európában, akik egyáltalán nem nyitottak az itteni szabályok elfogadására és ezért megbomlott az eddigi bizalmi légkör.

„Megrendült a bizalom és ez bezárja az embereket a lakásaikba”

- állapította meg a politikus.

Úgy vélte, részben ennek a következményeként a konzervatív oldal egész Európában kezd a keresztyénség felé fordulni. „Pillanatnyilag még ott tartunk, hogy leveszik a Krisztus szobrot, és tiltják a kereszt viselést, de a társadalomban már elkezdődött a jégzajlás” – fogalmazott.

Németh Zsolt kijelentette: lassan prófétai erejű lesz az Európai Unió egyik megálmodójának, Robert Schumannak a mondása, hogy Európa vagy keresztyén lesz, vagy nem lesz. Megemlítette, hogy míg Ady egykor azt írta: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!”, ma lelkierőt, morális támaszt Európa talán inkább talál Sepsiszentgyörgyön, mint Franciaország egyes tájain. „Lehet, hogy Erdély és Szentgyörgy az európai szellemi folyamatok terjedésének a legkeletibb sarka, de az évszázadok folyamán annak fontos sarokkövévé, az egyik legbiztosabb pontjává vált” – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Sepsiszentgyörgyön tavaly augusztusban avatták fel a Gyöngyvirág utcai református templomot, melynek felépítését a magyar kormány 126 millió forinttal támogatta. Tervezőjét, Zakariás Attilát március 15-én Ybl Miklós-díjjal tüntették ki.

Borítókép: MTI Fotó: Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában