tragédia

2018.03.26. 06:51

Negyvennyolcra nőtt a kemerovói tűzvész halálos áldozatainak a száma

A rendkívüli helyzet felszámolásával foglalkozó operatív parancsnokság tájékoztatása szerint a kemerovói üzletközpontban vasárnap kitört tűzet eloltották, de odabent még sűrű a füst.

5463196 25.03.2018 The crew of the Emergencies Ministry fire service extinguishes the fire at the Zimnyaya Vishnya shopping mall in Kemerovo. Sputnik

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Sputnik

Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője azt mondta, a tűzoltók minden megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák a túlélőket, de az épületben sűrű a füst, a láthatóság gyakorlatilag egyenlő a nullával, ráadásul 600-700 fokos odabent a hőmérséklet. Hegyi mentők is segítik a tűzoltók munkáját.

Az épület 1,6 ezer négyzetmétere égett. A lángokat vasárnap késő este jórészt megfékezték, de még órákig eltart, amíg eloltják az összes kisebb tűzgócot. Izzik odabenn a szigetelés, az épület egyes részei összeomlottak, az emeletek közti tartópillérek vetemedtek, ezért életveszélyes bent tartózkodni.

A tűzoltóság operatív parancsnokságán közölték, hogy hajnalra a tűzoltók átfésültek minden helyiséget, amelyhez hozzáférhettek, de sem túlélőket, sem holttesteket nem találtak. Pucskov szerint csak hétfő este hat órára fejezik be a kutatás első szakaszát, és egy napon belül – az épület állagának felmérése után – hozzálátnak a romok eltakarításához.

Aman Tulejev, a Kemerevói terület kormányzója azt mondta, hogy minden elhunyt családja egymillió rubelt (4,5 millió forint) kap, két halott hozzátartozó esetén kétszer annyit. A hozzátartozók pszichológusoktól kapnak segítséget a tragédia feldolgozásához.

Szemtanúk szerint a bevásárlóközpontban nem lépett működésbe a tűzjelző berendezés. A tűz okának megállapítására az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított, és büntetőeljárást kezdeményezett. Az Interfaxot egy névtelenül nyilatkozó illetékes arról tájékoztatta, hogy a szakemberek egy vezeték meghibásodását tartják a tűz legvalószínűbb okának, de más lehetséges verziókat is mérlegelnek.

A tragédia miatt Kemerovo megyében rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Az oltásban hatszázhatvan tűzoltó vett részt, 124 tűzoltókocsival. Az Interfax úgy tudja, hogy a lángok egy harmadik emeleti, gyerekek által használt trambulinszobából kezdtek el terjedni. A TASZSZ szerint 13 holttestet a bevásárlóközpont mozijában találtak meg. Korábbi jelentések szerint két vetítőterem födémje beomlott.

Hajnali hírügynökségi értesülések szerint a tűzvésszel összefüggésben őrizetve vettek három embert, köztük az üzletközpont igazgatóját is.

A Moszkvától 3600 kilométerre délkeletre fekvő Kemerovo szénbányászati központ. A város belterületén található Zimnyaja Visnya üzletközpontban az áruház, éttermek és egy mozi mellett egy tekepálya és egy állatkert is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában