Járvány

2020.07.13. 06:11

Negatív vírustesztet kér Dél-Korea a kockázatos országokból érkezőktől

Hétfői szöuli bejelentés szerint az elmúlt napon 62 új esettel 13 ezer 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában, jelentős emelkedést mutatva a vasárnap és szombaton közölt 44, illetve 35 esethez képest.

Az új megbetegedésekből ráadásul 43 bizonyult külföldről behurcoltnak, és csak 19-en kapták el a Covid-19-et odahaza.

A behurcolt esetek száma ezzel 1872-re emelkedett Dél-Koreában, a növekedés a március 25-i 51-es adat óta a legmagasabb volt, és immár 18 napja folyamatosan kétszámjegyű.

A Covid-19 megbetegedések közel 14 százalékáért felelősek immár a behurcolt esetek. Július eleje óta már 288 behurcolt fertőzést azonosítottak Dél-Koreában, szemben a június hónap egészében és májusban regisztrált 323, illetve 192 hasonló esettel.

A kelet-ázsiai országban hétfőn lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében két napnál nem régebbi negatív vírusteszt felmutatását követelik meg a magas kockázatú országokból érkező külföldiektől.

Ez egyelőre négy ország Banglades, Pakisztán, Kazahsztán és Kirgizisztán állampolgáraira vonatkozik, de vasárnap azt is közölték Szöulban, hogy további 11, romló járványügyi helyzetet produkáló ország adatait kísérik szoros figyelemmel, és az intézkedést hamarosan rájuk is kiterjeszthetik.

A már listára került országok állampolgárainak a Dél-Koreába indulásuk előtti 48 órában kell elvégeztetniük a vírustesztet az ottani dél-koreai nagykövetség által megadott kórházakban vagy laborközpontokban. A negatív eredmény sem mentesíti azonban a beutazókat a kétheti házi karantén alól, amely április 1-je óta a külföldről érkező dél-koreai állampolgárokra is vonatkozik.

További biztonsági intézkedésként Dél-Korea elrendelte, hogy a járványhelyzetük miatt kockázatosnak minősített országokból csak 60 százalékos kihasználtsággal érkezhetnek a menetrendszerű repülőgép-járatok.

Dél-Korea már május elején enyhített a kölcsönös távolságtartás szabályain, de a külföldről behurcolt, valamint a vallási közösségekhez köthető fertőzések számának folyamatos növekedése rákényszerítette a hatóságokat arra, hogy ismét szigorítsanak a járvány elleni intézkedéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában