Tomboló természet

2018.12.28. 09:18

Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát

A 6,1-es erősségű, péntekre virradóra történt földmozgás, amelynek a fészke 26 kilométer mélyen volt, nem idézett elő szökőárt – közölték a hatóságok.

Az indonéziai katasztrófaelhárítás szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho elmondta, hogy Manokwari Selatan lakosai hat másodpercig érezték a földrengést, amely pánikok váltott ki, az emberek az épületekből az utcára menekültek. Sérültekről nincsenek hivatalos értesülések, a földrengés anyagi károkat sem okozott a szóvivő szerint.

A földmozgás epicentruma a Nyugat-Pápua tartományban fekvő Dél-Manolwaritól 55 kilométerre délkeletre volt.

A múlt hét végén az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése miatt cunami pusztított a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma 429, a sérülteké 1485, 154 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál, 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a Csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések. Az országban 127 aktív tűzhányó található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában