EP-választás

2019.05.16. 18:28

MSZP-Párbeszéd: közös szabályt a biztos megélhetésért!

Az európai integráció elmélyítését, minél több, az emberek megélhetését biztosító közös szabály megalkotását és a szélsőjobboldali, populista politikusok „őrjöngésének” megakadályozását nevezte az MSZP-Párbeszéd céljának Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a május 26-i európai parlamenti (EP-) választással összefüggésben csütörtökön.

Az MSZP-Párbeszéd EP-listáját vezető politikus Kaposváron, sajtótájékoztatón azt mondta: az általuk képviselt szociális Európa-program az embereket helyezi a középpontba. Szeretnék, ha Európa nemcsak a multicégekről, a nemzetállamok érdekeiről, hanem a benne élőkről, köztük a magyarokról is szólna.

Követeljük és képviseljük, hogy legyen 240 ezer forintos európai minimálbér, az európai nyugdíj ne legyen kevesebb 95 ezer forintnál és a családi pótlék 48 ezer forintnál – jelentette ki.

„Meg kell őrizni Európa békéjét”

Tóth Bertalan úgy vélte, a programot az Európai Szocialisták Pártjával és Frans Timmermanns csúcsjelölttel szövetségben hitelesen tudják képviselni, szemben a Fidesszel, amely „kisodródik, kilép, vagy amelyet kizárnak az Európai Néppártból”, és nem tudja majd befolyásolni az európai döntéseket.

Az MSZP-Párbeszéd listavezetője szólt arról is, hogy a szélsőjobboldali, populista politikusok Magyarországon és Európában semmi mással nem foglalkoznak, mint a saját hatalmi érdekeik képviseletével. „Magyarország ebből a szempontból speciális, mert itt még azzal is foglalkozik a szélsőséges hatalom, hogyan tudja az európai támogatásokat magára költeni, úgy ellopni, hogy abból biztosítsa saját hatalmát” – tette hozzá.

A politikus reményét fejezte ki, hogy minél több Európa-párti képviselő kerül az Európai Parlamentbe, aki az európai integrációt, az együttműködést, a békés egymás mellett élést választja, s „meg tudjuk őrizni Európa békéjét”.

„Szembe kell néznünk a környezeti válsággal”

Jávor Benedek (Párbeszéd) európai parlamenti képviselő azt közölte, hogy az EP-választáson eldől, „merre mozdul Európa”, megerősödnek-e azok a pártok, amelyek a feladatokat együttműködésben, megerősített Európában kívánják elvégezni, vagy a szélsőséges, euroszkeptikus erők jönnek a közösség meggyengítésének, aláásásának, szétrombolásának szándékával.

Meg kell teremteni a szociális Európát, mert Európának igazságosnak kell lennie – hangoztatta. Kitért arra, hogy Európának emellett szembe kell néznie a környezeti válsággal. A klímaváltozás ellen csak közösen lehet fellépni, s Európának felelőssége van abban, hogy a világ többi országának is utat mutasson e küzdelemben. Ugyanilyen fontos a légszennyezés problémájának megoldása, az egészséges ivóvízhez jutás biztosítása, a természeti örökség védelme is – sorolta.

Harangozó Gábor, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje arra emlékeztetett, hogy a két szervezet erős szövetséget kötött azért, hogy hatékony, a magyar embereket jól képviselni tudó formáció tagjai kerüljenek az Európai Parlamentbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában