Amerikai előválasztás

2020.03.18. 12:45

Most már biztosan Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt

Nagy a lelkesedés a jelenlegi elnökért, a republikánusok egységesen felzárkóztak mögötte és intenzíven támogatják – fogalmazott Trump kampányának szóvivője a keddi előválasztási sikerek után.

US President Donald Trump winks alongside First Lady Melania Trump as he speaks about his Senate impeachment trial in the East Room of the White House in Washington, DC, February 6, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

Most már biztosan Donald Trump jelenlegi elnök lesz az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje a novemberi választáson – jelentette több amerikai médium is kedden este, miután összeszámolták az aznap tartott előválasztások eredményeit.

Kedden a republikánusok két államban – Floridában és Illinois-ban – tartottak előválasztást, továbbá az Egyesült Államok egyik tengerentúli területén, a Csendes-óceán nyugati vidékén fekvő Északi Mariana-szigeteken jelölőgyűléseket. Ohióban, ahol szintén voksoltak volna, hétfőn éjjel Mike DeWine kormányzó a koronavírus-járványra tekintettel és a helyi egészségügyi hatóság rendeletére hivatkozva június 2-ára halasztotta az előválasztást.

A keddi előválasztások után Donald Trump több mint 1276 delegátus támogatását nyerte el, s az elnökjelöltséghez a Republikánus Pártban pont ennyi küldött támogatására lesz szükség a párt nyári jelöltállító konvencióján. Trumpnak Bill Weld egykori massachusettsi kormányzó személyében egyetlen vetélytársa volt.

„Ez azt mutatja, hogy nagy a lelkesedés Donald Trumpért, s azt is mutatja, hogy a republikánusok egységesen felzárkóztak mögötte és intenzíven támogatják”

- fogalmazott Tim Murtaugh, a Trump-kampány szóvivője kedden este.

Az elnök a keddi előválasztások előtt 1141 küldött támogatását nyerte el, és csupán 135 további küldött bizalmára volt szüksége az elnökjelöltséghez. Floridában 122, Illinois-ban pedig 67 delegátust „szerzett”. A két állam választási rendszere pedig olyan, hogy „a győztes mindent visz”, vagyis a delegátusokat nem osztják el az indulók között az eredmények szerint arányosan. Ráadásul mindkét államban csupán Bill Weld indult, a két korábbi aspiráns – az illinois-i Joe Walsh, egykori képviselő és Roque de la Fuente kaliforniai üzletember – már korábban visszalépett a versengéstől.

Az első kommentárok emlékeztetnek rá, hogy Trumpnak az idén sokkal hamarabb sikerült elnyernie a jelöltséghez szükséges számú delegátust, mint 2016-ban. Akkor a május végén Észak-Dakotában tartott voksolás után vált nyilvánvalóvá, hogy ő lesz a republikánusok elnökjelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában