Sokan gyógyítanak

2018.09.04. 05:45

Minden eddiginél több orvos dolgozik Magyarországon

Az elmúlt évtizedekhez képest rekordszámot ért el az itthon dolgozó orvosok száma: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 39 132 szakember praktizált tavaly Magyarországon.

A KSH tájékoztatása szerint a praktizáló orvosok száma 1960 óta nem volt ilyen magas. A növekedés azonban a legkevésbé sem volt egyenletes, a tavalyi adatot a dolgozó orvosok száma 2004-ben közelítette meg, akkor 38 877-en praktizáltak, illetve 2014-ben volt a 2017-hez hasonló szám, amikor 38 944 szakembert regisztrált a KSH. Az utóbbi nyolc évet tekintve 2014-ről 2015-re volt némi visszaesés, ám a hátrányt 2016-ra be is hozta a nyilvántartott orvosok száma, tavaly pedig elérte az adatsor vezetése óta regisztrált legmagasabb értéket – írja a keddi Magyar Hírlap.

Kiolvasható tehát, hogy

egy évtized alatt 22 százalékkal bővült a dolgozó orvosok száma.

Miközben azonban összlétszámuk emelkedett, addig a folyamatos központi támogatás ellenére is egyre kevesebb közülük a háziorvos, tavaly 6173-at tartott közülük számon a KSH. Igaz, az egy háziorvosra jutó lakosok száma lényegesen nem változott az elmúlt években.

A napilap cikke szerint

egyre kevesebben kérik ki közülük a külföldi munkavállalási engedélyt,

tavaly mindössze háromszázharmincnégyen. Az elmúlt években külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok közül 1498-an dolgoznak ma a magyar betegellátásban, mivel vagy nem költöztek külföldre, vagy visszajöttek időközben Magyarországra, esetleg egyszerre végeznek munkát itthon és külföldön is.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában