Járvány

2021.04.13. 20:09

Migránsok miatt robbant be újra a járvány Lampedusa szigetén

Több száz illegális bevándorló kötött ki az Olaszországhoz tartozó szigeten az elmúlt hetekben. A túlterheltség miatt nem tudtak mindenkit letesztelni.

Migrants from Tunisia and Lybia arrive onboard of an Italian Guardia Costiera (Coast Guard) boat in the Italian Pelagie Island of Lampedusa on August 1, 2020. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Ismét nő Lampedusa szigetén a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 55 új esetet jelentettek a hatóságoknak. De volt 4 olyan beteg is, akiket az elmúlt két napban elővigyázatosságból helikopteres mentéssel átszállítottak a palermói kórházba. Toto Martello polgármester ezért úgy döntött, hogy bezáratja a helyi piacot, és megtiltja az ételek és italok szabadtéri és utcán történő fogyasztását is. A tilalmat igyekeznek betartatni a sziget teljes területén, így a kereskedelmi létesítmények közvetlen közelében és a menekülttáboroknál is – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

Lampedusa polgármestere elmondta, hogy aggódik a Líbiából érkezők egyre növekvő száma miatt. Az elmúlt hétvégén több mint 400 ember szállt partra az olasz szigeten.

„Aggódunk. A líbiai embercsempészek egyre aktívabbak, és nem tudom, mi fog történni, ha a tengeri viszonyok még kedvezőbbek lesznek az áthajózáshoz Afrikából”

- mondta Toto Martello.

A polgármester szerint

„jelenleg a sziget leterheltségét a belügyminisztérium által biztosított karanténhajók enyhítik, de nem eléggé, mert a hajók és a hotspotok is megteltek a hétvégén”.

Ha valaki nem lép fel a migráció ellen, akkor továbbra is egyik vészhelyzetből a másikba kerülünk – figyelmeztetett Martello.

Felszólította továbbá Mario Draghi miniszterelnököt, hogy „fordítson maximális figyelmet a migrációval kapcsolatos szempontokra”.

„A helyzet súlyos, az elfogadott intézkedések előnyei hamarosan láthatók lesznek, de a következő napokban a számok további növekedése várható. Mindenesetre vannak olyanok, akik még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a kialakult helyzetre, ezért kénytelenek voltunk további korlátozásokat elfogadni” – magyarázta a polgármester.

Borítókép: illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa szigetére, archív felvétel 2020 augusztusából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában