Illegális bevándorlás

2020.02.07. 11:24

Migrációkutató: további csoportokra lehet számítani Szerbia felől

A jó idő beálltával valószínűleg a tavalyihoz hasonló ütemben érkeznek majd az illegális bevándorlók.

A csütörtökön Tompához érkező migránscsoport után további karavánokra is lehet számítani, hiszen csak Szerbiában jelenleg mintegy 6 ezer illegális bevándorló tartózkodik – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese pénteken az M1 aktuális csatornán.

A jó idő beálltával valószínűleg a tavalyihoz hasonló ütemben érkeznek majd az illegális bevándorlók – fűzte hozzá.

Megjegyezte: bizonyosan akad új „merítés”, mivel a balkáni félszigeten több mint 100 ezren tartózkodnak illegálisan.

Janik Szabolcs elmondta, hogy a szerb hatóságok szerint különböző manipulált, a magyar határról készült felvételekkel vették rá az embereket az elindulásra. A menet hátterében egyértelműen dezinformáció áll – hangsúlyozta.

A szakértő szerint evidens jelei vannak a szervezettségnek, mert „nem életszerű, hogy több száz ember hirtelen egymásra néz, és elindul a határ felé”.

Hozzátette: nem lehet tudni pontosan, hogy kik készítették a felvételeket és milyen motivációk vezérlik őket, civil szervezetek, embercsempészek vagy más csoportosulások is mozgathatják a szálakat.

Janik Szabolcs kitért arra is: a szabályszerű megoldás az lenne, ha ezek az emberek a tranzitzónáknál adnának be menekültkérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában