Ország-világ

2020.06.23. 13:31

Merkely Béla: nem lesz bizniszkérdés a gyógyszergyáraknak a vírus elleni vakcina

Az eddig szerzett tapasztalatok birtokában már nem állunk védtelenül a járvány második hulláma előtt – mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy lapinterjúban. Véleménye szerint a Covid-19 el fog tűnni, mivel az influenzavírus folyamatos változásával ellentétben a koronavírus nem mutálódik.

Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az, hogy a járvány nyáron könnyebben „megállítható”, annak köszönhető, hogy a Covid–19 a többi koronavírushoz hasonlóan szezonális – fejtette ki Merkely Béla a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. Ugyanakkor a vírus terjedésének meggátolásához önmagában nem elégséges csak a nyár és a meleg, hiszen ilyenkor is tartózkodunk még zárt terekben, ezért továbbra is fontos a védekezés.

Mi meleg szívű nemzet vagyunk, sokat ölelkezünk, kezet fogunk, rengeteg a testi kontaktusunk – most ezeket egy csöppet vissza kell szorítani, és át kell térni az „udvarias távolságtartásra”

– mondta el a kardiológus. Hozzátette: ha mindezeket most betartjuk, akkor a reprodukciós mutató lecsökkenhet egy alá – és ha ez bekövetkezik, akkor a betegek száma tovább fog fogyni, a járvány pedig teljesen megszűnik.

A biztató tendenciák ellenére is ébernek kell maradni

Merkely Béla szerint a hatékonyabb védekezés érdekében meg kell találnunk a szuperfertőző személyeket, akik a betegek közel tizedét teszik ki – ők felelősek ugyanis az újonnan fertőzöttek nyolcvan százalékáért. A panaszok, amelyek alapján felismerhető a betegség: láz, köhögés, fej- és végtagfájdalmak, gyengül az ízlelés és a szaglás képessége.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A rektor szerint fontos szempont, hogy a magasabb rizikófaktorba tartozó lakosságot folyamatosan tesztelni kell. Ide tartoznak azok, akik sokat utaznak vagy külföldről jönnek haza, akik a munkájuk miatt rengeteg emberrel találkoznak, az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakói és dolgozói, a sportolók – és bárki, aki úgy véli, hogy nála a korábbinál magasabb lett az elmúlt hetekben-hónapokban a kockázat.

Merkely Béla elmondta: a május 4-i nyitás, azaz negyvennégy nap alatt 71 350 vizsgálatot végzett a négy egyetem, és összesen száznegyvenhat pozitív esetet találtak. Ez biztató ugyan, de jön majd a szeptember, amikorra egyre inkább visszaáll az ország a normális üzemre, továbbá nyitnak az iskolák, és ezek közösen óriási számú kontaktust jelentenek. Elképzelhető tehát, hogy a vírus visszatér – tette hozzá.

Ne féljünk az oltásoktól!

A kardiológus szerint az olaszországi járvány nem februárban kezdődött, hanem már decemberben, a vakcinafejlesztés azonban jó helyzetben van. Anglia, Németország és az Egyesült Államok hatalmas anyagi forrásokkal rendelkeznek – az ottani szakemberek tisztán látják, hogy ha a vakcina novemberre elkészül, akkor el lehet kerülni egy második járványt. Merkely Béla optimista, és csatlakozik azokhoz, akik bizakodva tekintenek a novemberi céldátumra. Elmondta, az egészségügyben dolgozókat és a szociális munkásokat mindenképpen javasolt lesz beoltani.

Merkely Béla kizártnak tartja, hogy az ellenszer megtalálója zsarolásra, meggazdagodásra használja föl azt, mivel azok a nagyvállalatok, amelyek jelenleg is gőzerővel dolgoznak a vakcina kutatásán, már most több millió vakcinát ajánlottak föl Európának.

Szerinte ez egyszeri történet lesz, mert nem történnek lényeges mutációk a vírusban, az influenza esetében azonban ez nincs így, hiszen ott folytonos a változás. Merkely Béla úgy hiszi,

a gyógyszergyáraknak ez nem lesz bizniszkérdés, ez esetben megelégednek azzal, ha csekély haszonnal visszajön a fejlesztés költsége.

A hazai intézkedések kapcsán a kardiológus elmondta, a kabinet a szakmát meghallgatva jó és felelős, időben is helyes döntéseket hozott. A lakosságot pedig dicséret illeti, mert a társadalom döntő többsége betartotta a – kétségtelenül nehéz – korlátozó intézkedéseket. Az oltásellenes mozgalmakkal kapcsolatban Merkely Béla kifejtette: a kommunikációban kétségkívül van mit fejlődni. Példaként említette, hogy ha egy 65 év fölötti nagyszülőt tekintve a koronavírusnál a halálozási esély húsz százalék fölötti, akkor ehhez képest milyen kockázatot rejt az oltás? A valóság az, hogy elhanyagolhatót még akkor is, ha az oltásellenesek legvadabb – valótlan – mutatóit tekintjük alapnak. Egy kis viszketés, duzzanat, pár napos borzongás mindig jobb opció, mint az idősebb szeretteink halála és a rokonok gyásza – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában