Illegális bevándorlás

2019.10.07. 19:17

Menedékkérők százait szállította át szárazföldi részére Görögország

A lépést a Törökországból érkezők számában megfigyelt növekedés okozta.

Menedékkérők százait szállította át hétfőn égei-tengeri szigetekről Görögország a szárazföldi részére, hogy így próbáljon meg enyhíteni a táborokra és a helyi lakosságra nehezedő nyomáson, miután megnőtt az újonnan érkezők száma.

Az ERT görög állami műsorszolgáltató szerint 500 embert szállítottak át Leszboszról Pireuszra, és további százak követhetik őket a következő napokban. A görög kormány azt tervezi, hogy összesen 10 ezer embert tervez átszállítani a szárazföldi részen található létesítményekbe az év végéig, köztük családokat, gyerekeket, kiszolgáltatott embereket és olyanokat, akiknek valós esélyük van arra, hogy menedékjogot kapjanak.

A lépést a Törökországból érkezők számában megfigyelt növekedés okozta, ami súlyosbította a leszboszi, híoszi, számoszi, léroszi és kószi táborokban uralkodó, már amúgy is rossz helyzetet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint csak szeptemberben több mint 10 ezer migráns ért partot a szigeteken, miközben ez a szám a tavalyi év szeptemberében csaknem 4000 volt.

Az elmúlt fél év során a táborokban élő menedékkérők és migránsok száma 14 ezerről körülbelül 30 ezerre nőtt.

A tengeren keresztül érkezők száma csaknem 36 ezer volt szeptember 29-ig bezárólag, ami nagyobb mint a 2018-ban és 2017-ben összesen érkezők száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában