Katolikus egyház

2020.01.15. 12:01

Megtörte a csendet a papi cölibátus kérdésében XVI. Benedek

A Robert Sarah bíborossal együtt írt, a papságnak szentelt könyvében az emeritus pápa arra kéri az egyházat, ne hagyja, hogy „befolyásolják”.

01 June 2018, Vatican, Vatican City: Former Pope Benedict XVI receives Bavarian Minister President Markus Soeder (not shown) of the Christian Social Union (CSU). Photo: Daniel Karmann/dpa

Forrás: DPA / AFP

Fotó: Daniel Karmann

Csaknem hat évvel a 2013. február 11-én bekövetkezett lemondása után a 92 éves emeritus pápa megtörte a csendet, arra kérve Ferenc pápát, hogy ne tegye lehetővé a házas férfiak papi tisztségre való kinevezését. A guineai származású Robert Sarah bíborossal együtt írt Szívünk mélyéből című kötet francia nyelven jelenik meg január 15-én a Fayard Kiadó gondozásában. A Le Figaro francia lap elsőként közölt részleteket a könyvből – hívja fel a kiadványra a figyelmet az Origo hírportál.

A kezdeményezés történelmi jelentőségű, teológusi tekintélye miatt XVI. Benedek emeritus pápa szavainak nagy súlya van. Lemondása óta kétszer szólalt meg nyilvánosan – mindkétszer nagyon diszkréten -: először 2017-ben liturgikus kérdések kapcsán, majd 2019 tavaszán a pedofilbotrányok miatt. Viszont jelenlegi megszólalása egészen más nagyságrendű: úgy véli, a római katolikus egyház jövője forog kockán, ha egyik fő pillére, a papi cölibátus elvész belőle.

A könyv társszerzője, Robert Sarah bíboros egy 2010-es felvételen
Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A könyv tehát a Le Figaro elemzése szerint

a papi cölibátus védelmében írt nagyon strukturált érvrendszer, egyszersmind erős támogató üzenet is a papoknak, akik a két szerző szerint „összezavarodnak a megszentelt cölibátus folytonos megkérdőjelezése miatt”.

A 175 oldalas könyvet tehát nekik, papoknak címezik, „a világ összes papja előtt tisztelegve”. A két részből álló könyv első részét, amely konzekvens, ésszerű és nagyon strukturált, az emeritus pápa, míg a másodikat Sarah bíboros írta. A könyvet közös bevezetővel és közös utószóval látták el, és mindketten aláírták.

A könyvben semmilyen ellenállás vagy vita nincs a jelenlegi pápával szemben, éppen ellenkezőleg. Az emeritus pápa és Sarah bíboros a könyvben „két püspökként” értelmezik magukat, akik „fiúi engedelmességgel vannak Ferenc pápa iránt”, és akik „keresik az igazságot” az „egyház egysége iránti szeretet szellemében”. Távol a „megosztó ideológiáktól” – írják. Túl „az emberi vitákon, politikai manővereken, hatalmi játékokon, ideológiai manipulációkon és keserű kritikákon, amelyek a megosztó gonosznak, a hazugság atyjának játékszerei”.

Figyelmeztetés

De azt sem rejtik véka alá, hogy lehetetlenné vált „csendben maradniuk”: „Silere non possum! Nem maradhatok csendben” – jelentik ki határozottan, idézve Szent Ágostont. Különösen a tavaly októberi pánamazóniai „furcsa médiaszinódus” után, amely kétharmados többséggel ténylegesen megszavazta az állandó diakónusok papságát – tehát a családos férfiak kinevezésére irányuló javaslatot, így oldva meg az amazonasi régió kínzó paphiányát.

A katolikus egyháztól azt kérik, ne hagyja, hogy a rossz beidegződések, a teátrális megnyilvánulások, a hazugságok, a népszerű trend sugallta hamis állítások befolyásolják; tehát mindazon áramlatok, amelyek „értéktelennek akarják beállítani” a cölibátust.

Ferenc pápa az elkövetkező hetekben közzéteszi a szinódus határozatai alapján készülő értekezését, amelynek hivatalossá kell tennie ezt az intézkedést. Hacsak nem vonja vissza, de ez nagyon meglepő lenne. Ferenc pápa eddig nyilvánosan is kiállt a papi cölibátus mellett, viszont ugyanolyan nyitott egy kivételes helyi megoldásra is, a papi hivatás válságának kezelése érdekében.

Sarah bíboros megemlíti a könyv zárszavában, hogy „ontológiai-szentségi kapcsolat létezik a papság és a cölibátus között, amelynek bármiféle meggyengítése megkérdőjelezné a Zsinat és a pápák: VI. Pál, II. János Pál és XVI. Benedek tanítóhivatalát. Arra kérem Ferenc pápát, hogy védelmezzen meg bennünket az ilyen eshetőségektől, véget vetve a papi nőtlenség törvénye bármiféle meggyengítésének, még korlátozottan, egyik vagy másik régióra vonatkozóan sem” – írja.

Sarah bíboros szerint a házas férfiak pappá szentelésének esetleges lehetősége lelkipásztori katasztrófa lenne. Szintén Sarah bíboros – aki tagjaként követte az amazóniai szinódus összes munkáját – hívja fel a figyelmet rá:

„A házas férfiak szentelésének esetleges lehetősége lelkipásztori katasztrófa, egyháztani zűrzavar és a papság értelmezésének elhomályosítása.”

XVI. Benedekkel egyetértésben hozzáteszi, hogy „a papi ordináció vezet a Krisztussal való azonosuláshoz. A szolgálat lényeges hatékonysága természetesen független a papok szentségétől, de nem hagyható figyelmen kívül a papi szentség rendkívüli eredményessége.”

A két prelátus szerint nem szabad alábecsülni a cölibátus megélésének nehézségeit. Ezt többször is elismerik, konkrét tanácsokat is adva a papoknak ebben a kérdésben. De a nehézségek nem indokolják a fegyelemről való lemondást. Való igaz, hogy ez nem dogma. Ahogy ezt a cölibátus ellenzői dátumokkal is bizonyítva hangsúlyozzák, a katolikus egyháznak tizenöt évszázadába telt, míg ezt az intézkedést a papokra kényszerítette. Szerintük ideje lenne újra megengedni a papoknak, hogy házasodjanak, különösen a szexuális zaklatásokhoz kapcsolódó válság megvilágításában.

Papi magisztrátusi érvek

Erre a nagy tiltakozásra ad választ a két szerző közös könyvének heves szívdobogása. XVI. Benedek mesteri teológiai érvvel szolgál. Értekezésében visszanyúlik a kereszténység zsidó gyökereihez, emlékeztetve rá, hogy a papok már abban a korban „kiválasztottak” voltak, elveti Luther téziseit, és bizonyítja, hogy a papság és a cölibátus kezdettől fogva egyesült Istennek az emberiséggel kötött „új szövetségével”, akinek a teljes áldozatát éppen a papi példa adja.

Ez az „ontológiai önmegtartóztatás”, írja, nem „a testiség és a szexualitás megvetését jelenti”. Sokkal inkább egy akaratlagos választást jelent, hiszen már az ősi egyházban, vagyis az első évezredben a „házas férfiak csak akkor vehették fel a papi rend szentségét, ha elkötelezték magukat a szexuális megtartóztatásra” Szent József példáját követve.

Sarah bíboros nagy hévvel védi a papi cölibátust, különösen kiemelve azt a tényt, hogy

„sok pap lelki életét megzavarják azok a megnyilvánulások, amelyek megkérdőjelezik a papi nőtlenség intézményét az egyházban”.

Ezután harminc teológiai, történelmi, lelkipásztori és kísérleti érvelés alapján „békés és imádságos reflexiót javasolt az egyházi rend szentségének szellemi valóságáról”.

Ferenc pápa (b) és XVI. Benedek pápa találkozása a Vatikánban 2018. december 21-én
Fotó: Vatican Media / AFP

A Le Figaro szerint a könyv megható pontja az, amikor Sarah bíboros mint „Afrika fia” minden tekintélye és tapasztalata megnyilvánul, aki animistaként született, ezért meggyőződésesen vonzódik az „evangéliumi radikalitáshoz”: „Az egyházban a válságokat mindig az evangélium radikalitásához való visszatérés oldotta meg, nem pedig a világi kritériumok elfogadása.” Például „az afrikai egyház virágkorában”.

Miért adnánk „másodosztályú papokat” Amazónia népének? „Ne fosszuk meg őket a papság teljességétől. Ne fosszuk meg őket az eucharisztia valódi jelentésétől”

- írják.

Mindez persze sok kérdést felvet. Hogy hogyan fogadja majd ezeket az álláspontokat Ferenc pápa? Beleegyezik-e abba, hogy valóban megvitassák ezeket a kérdéseket? Esetleg elutasítja, vállalva ezzel a válság kockázatát? Vagy kedves udvariasságokkal túllép rajta? Ferenc pápa soha nem válaszolt azoknak a bíborosoknak, akik nyilvánosan kifejezték kételyeiket a családszinódus következtetéseivel kapcsolatban az elvált és újraházasodott személyek áldoztatásának lehetőségéről... Vajon az emeritus pápára is rá tudja-e zárni az ajtót? – teszi fel a kérdést a francia konzervatív napilap.

A Les Valeurs Actuelles csütörtök délután arról írt, vita bontakozott ki arról, hogy valóban XVI. Benedek volt-e a könyv társszerzője, és esetleg leveszik a nevét a borítóról. A Le Figarónak viszont XVI. Benedek úgynevezett rendkívüli titkára megerősítette, hogy valóban XVI. Benedek írta – Sarah bíborossal közösen – a könyvet.

Borítókép: XVI. Benedek pápa egy 2018. júniusi felvételen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában