átadták

2019.04.10. 19:33

Megkezdte működését az ország legnagyobb naperőműve

A létesítmény mintegy 10 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával, éves termelése 25 gigawattóra lesz.

Bükkábrány, 2019. április 10. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2), Szalai Szabolcs polgármester (j), valamint Hegedûs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója (j3), Mészáros Beatrix a Mátrai Erõmû Zrt. felügyelõ bizottságának elnöke (j4), Grábner Péter, a Magyar Energetikai és Közmû-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelõs elnökhelyettese (j5), Pongrácz Zoltán (b) és Bernd Schappert (b2), a kivitelezõ fõvállalkozó SPIE Hungária Kft. és a német Bejulo GmbH konzorciuma képviselõi a Mátrai Erõmû (ME) Zrt. bükkábrányi új, az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítményének átadásán 2019. április 10-én. A 22,6 megawattos naperõmû beruházási költsége 5,4 milliárd forint. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Átadták az ország legnagyobb, 22,6 megawattos fotovoltaikus létesítményét, a Mátrai Erőmű (ME)Zrt. bükkábrányi naperőművét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen szerdán – a beruházás 5,4 milliárd forintba került.

Rekordidő alatt, öt hónappal a tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdte meg próbaüzemét a bükkábrányi fotovoltaikus erőmű,

amely a maximális teljesítményt – a többi naperőműhöz hasonlóan – a nyári hónapokban éri majd el – mondta az átadáson Orosz Zoltán, a társaság fejlesztési és stratégiai igazgatója,

A beruházást egy korábbi meddőhányó 33 hektáros, rekultivált területén valósította meg az ME száz százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., a kivitelező fővállalkozó az SPIE Hungária Kft. és a német Bejulo Gmbh. konzorciuma volt, a beruházás saját erőből és a Gránit Bank Zrt. hiteléből valósult meg.

Az erőmű csaknem 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll.

A létesítmény mintegy 10 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával, éves termelése 25 gigawattóra lesz. A kereskedelmi értékesítés már megkezdődött, a próbaüzem idején az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látta el energiával, ezzel jelentős költségeket takarított meg. A megtermelt villamosenergiát az ÉMÁSZ hálózatába táplálják.

A társaság célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, illetve a Magyarországon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű Zrt. állítsa elő – tette hozzá Orosz Zoltán.

A naperőműnek köszönhetően mintegy 25 ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás.

Borítókép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára (j2), Szalai Szabolcs polgármester (j), valamint Hegedűs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója (j3), Mészáros Beatrix a Mátrai Erőmű Zrt. felügyelő bizottságának elnöke (j4), Grábner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese (j5), Pongrácz Zoltán (b) és Bernd Schappert (b2), a kivitelező fővállalkozó SPIE Hungária Kft. és a német Bejulo GmbH konzorciuma képviselői a Mátrai Erőmű (ME) Zrt. bükkábrányi új, az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítményének átadásán 2019. április 10-én. A 22,6 megawattos naperőmű beruházási költsége 5,4 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában