hiteltelen voksolás?

2018.02.25. 08:06

Megkezdődtek a szenátusi választások Kambodzsában

Várhatóan a Hun Sen miniszterelnök vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) győz elsöprő többséggel, miután a hatóságok az ősszel feloszlatták a legnagyobb ellenzéki tömörülést, a Kambodzsai Nemzetmentő Pártot (CNRP).

A szenátus 62 tagjából 58-at kell megválasztania a képviselőház 123 tagjának és több ezer községi tanácsosnak szerte az országból. A maradék négy szenátort a király és a képviselőház jelöli ki.

A feloszlatott ellenzéki párt tagjai és jogvédő szervezetek antidemokratikus színjátéknak tartják a szavazást, részben a CNRP feloszlatása, részben amiatt, hogy utána a községi tanácsosok csaknem felét megfosztották a szavazás jogától.

Az Európai Unió decemberben leállította az idei kambodzsai választások pénzügyi támogatását, mert hiteltelennek tartja a szavazást az egyetlen jelentős ellenzéki párt feloszlatása után.

A kambodzsai legfelsőbb bíróság november közepén oszlatta fel a CNRP-t, mert a belügyminisztérium feljelentése alapján úgy találta, hogy külföldi hatalmakkal szövetkezve államcsínyre készült.

Japán mellett az Európai Unió nyújtotta a legjelentősebb anyagi támogatást a kambodzsai választások megrendezéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában